Το πρώτο εξάμηνο αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο για την Wall Street και τις χρηματιστηριακές αγορές ευρύτερα. Μάλιστα, η γενικότερη αβεβαιότητα για την πορεία του πολέμου και της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε πάγωσε την δρομολόγηση νέων επιχειρηματικών συμφωνιών, όπως και δημόσιων εγγραφών. Όμως, η αβεβαιότητα αυτή άφησε ένα μικρό παράθυρο για κέρδη για τους μεγάλους αμερικανικούς τραπεζικούς ομίλους, που είδαν τα έσοδα τους από τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια να αυξάνονται σημαντικά, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε τροποποιήσεις του χαρτοφυλακίου τους. Αυτό με τη σειρά του θα περιορίσει τις συνολικές απώλειες που θα μετρήσουν για το δεύτερο τρίμηνο.

Ειδικά στην Wall Street, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η αλλαγή νομισματικής πορείας από την Fed οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον S&P 500 ενδεικτικά να καταγράφει το τρίτο χειρότερο εξάμηνο στην ιστορία του από το 1945. Η κατάσταση αυτή που ήταν αρνητική για τις επενδυτικές τράπεζες, καθώς οι επιχειρηματικές συμφωνίες «πάγωσαν», αποδείχτηκε κερδοφόρα για τους traders της Wall Street, που είδαν τις συναλλαγές και τα κέρδη τους από τις προμήθειες να ανεβαίνουν κάθετα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι τράπεζες “φοβούνται” τα γεράκια της Fed 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η RBC Capital Markets προβλέπει πως τα έσοδα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα αυξηθούν κατά 17% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο, στηρίζοντας κάπως την συνολική κερδοφορία τους σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διάστημα που έτεροι τομείς υποχωρούν σημαντικά. Ωστόσο, τα έσοδα αυτά δεν θα είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε έτερους τομείς.

Μέσα στην εβδομάδα, πολλές αμερικανικές τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που συνολικά αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική κάμψη. Σύμφωνα με την Refinitiv, η JPMorgan Chase, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου την Πέμπτη, θα ανακοινώσει πτώση της κερδοφορίας κατά 25%, ενώ η Citigroup και η Wells Fargo που ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή, προβλέπεται πως θα καταγράφουν σημαντική μείωση κερδών κατά 38% και 42% αντιστοίχως.

Ανακόπτουν τις απώλειες

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση των εσόδων από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα περιορίσουν την… χασούρα.

Σε δηλώσεις του, τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του τμήματος αγορών της Citigroup, Άντι Μόρτον, προέβλεψε σημαντική συρρίκνωση της δραστηριότητας στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής κατά το δεύτερο τρίμηνο, όμως ώθηση των εσόδων από συναλλαγές κατά πάνω από 25%.

Για την Goldman Sachs τα έσοδα από συναλλαγές εκτιμάται πως αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο, με το τμήμα των μετοχών να έχει αυξημένα έσοδα κατά 14% και το τμήμα συναλλάγματος και commodities αύξηση κατά 28%.

Ειδικά τα τμήματα των commodities έχουν παρουσιάσει… χρυσές δουλειές σε όλες τις τράπεζες, καθώς ο πόλεμος έχει φέρει αναταραχή στις τιμές των εμπορευμάτων και των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να… τρέχουν να προχωρούν σε επανατοποθετήσεις, ώστε να καλύψουν την έκθεση τους.

«Η πρόβλεψη μας είναι πως η δραστηριότητα στο μέτωπο των συναλλαγών θα παραμείνει πολύ αυξημένη (άρα και τα έσοδα που θα προκύπτουν)» επεσήμανε σε σημείωμα του ο επενδυτικός αναλυτής Τζέισον Γκόλντμπεργκ της Barclays.

M&A συμφωνίες και IPOs στον… πάτο

Την ίδια ώρα αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα τραπεζικά έσοδα που προκύπτουν από επιχειρηματικές συμφωνίες και δημόσιες εγγραφές. Σύμφωνα με την Dealogic τα έσοδα των τραπεζών από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες υποχώρησαν κατά σχεδόν 69%, στα 263,8 δισ. δολάρια, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Συνολικά κατά το πρώτο μισό του έτους, ο αριθμός των επιχειρηματικών συμφωνιών M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές) υποχώρησε κατά 25,5%, στο 1 τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Dealogic. Μάλιστα, με δεδομένα πως ο τομέας των συμφωνιών δεν φαίνεται πως θα ανακάμψει γρήγορα, εκτιμάται πως οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε περικοπές εξόδων και απολύσεις στα συγκεκριμένα τμήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή