Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να «αντέξουν» απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι ένα τεστ αντοχής για τις κοινωνίες μας», δήλωσε τη Δευτέρα, στο τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Διπλασιάζει τις αγορές αερίου από Αζερμπαϊτζάν – Η επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν

«Είμαι βέβαιος ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν υπολογίζει στην κούραση των δημοκρατιών. Είμαι βέβαιος ότι πιστεύει πως οι δημοκρατίες είναι αδύναμες. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν το περιθώριο να κουραστούν», δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν μήπως μια εχθρότητα στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη, καθώς εκτινάσσονται οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να «συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην οικονομία της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μαγική λύση».

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό, ακριβώς όπως πρέπει να στηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία», δήλωσε «Ασφαλώς υπάρχει αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των διατροφικών προϊόντων. Αυτό είναι η άμεση συνέπεια του πολέμου», παραδέχτηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Ευτυχώς δεν βομβαρδιστήκαμε, δεν αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Όμως όλος ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες αυτού του πολέμου», υπογράμμισε.

Τα παιχνίδια της Ρωσίας με το φυσικό αέριο και η αγωνία της Ευρώπης

Εν τω μεταξύ, για αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας φυσικού αερίου λόγω «ανωτέρας βίας» ενημέρωσε τουλάχιστον μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία – πελάτη της η Gazprom.

 Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου η οποία ήρθε σε γνώση του πρακτορείου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επικαλείται έκτακτες περιστάσεις εκτός του ελέγχου του.

Εμπορική πηγή που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού προς τη Γερμανία – και όχι μόνο.

Αγωνία για την 21η Ιουλίου

Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει, θα κλιμακώσει πιθανότατα τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ενώ δεν αποκλείεται να εντείνει τον πανικό που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο να μην αποκατασταθεί η ροή στον Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, οπότε βάσει του πλάνου ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του αγωγού.

Άλλωστε η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι ροές στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και την ΕΕ μέσω Βαλτικής, δεν θα αποκατασταθούν πλήρως μέχρι την επιστροφή και επανεγκατάσταση στον σταθμό συμπίεσης της Portovaya ενός αεριοστροβίλου της Siemens Energy που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή