Μάχη δίνει η Ελλάδα στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. προκειμένου να μην περάσει σε όλα τα κράτη – μέλη η υποχρεωτική οριζόντια μείωση 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου μέχρι την Άνοιξη του 2023.

Πρόκειται για το σχέδιο κανονισμού της Ευρ. Επιτροπής «Εξοικονομήστε Φυσικό Αέριο για Ασφαλή Χειμώνα» – «Save Gas For A Safe Winter» το οποίο προβλέπει τη μείωση από όλες τις χώρες κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου το διάστημα 1 Αυγούστου 2022 – 31 Μαρτίου 2023 σε σχέση με το μέσο όρο της κατανάλωσης των αντίστοιχων περιόδων της πενταετίας 2017-2021.

Το σχέδιο της Ευρ. Επιτροπής που εκπονείται για την αντιμετώπιση πιθανής διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου, τίθεται σήμερα επί τάπητος στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ στη σύνοδο θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Οικονομία στο αέριο για να βγει ο χειμώνας – Το σχέδιο της ΕΕ, οι αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα

Οι αντιδράσεις

Η Ελλάδα και χώρες του Νότου όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία καθώς και η Πολωνία αντιτίθενται σε αυτήν την υποχρέωση. Κι αυτό καθώς η εξάρτηση τους από το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή είναι υψηλή. Επίσης ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα είχαν αύξηση της κατανάλωσης αερίου την περίοδο Αυγούστου 2021 – Μαρτίου 2022 με αποτέλεσμα η πρόταση της Κομισιόν να οδηγεί την Αθήνα σε μεγάλες περικοπές κατανάλωσης της τάξης του 24%.

Συν τοις άλλοις, η χώρα μας, όπως έχει επισημάνει και δημοσίως ο υπουργός Κώστας Σκρέκας θεωρεί άδικη την πρόταση αυτή καθώς έχει εγκαίρως λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα υποκατάστασης και εξοικονόμησης σημαντικών ποσοτήτων αερίου ώστε στο ενδεχόμενο που η Ρωσία διακόψει τις ροές να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Εκτοξεύτηκε το χρέος των εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη

Η ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Σκρέκας έχει καταθέσει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση, η οποία και θα συζητηθεί σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Αυτή αφορά στον τρόπο υπολογισμού της μείωσης της κατανάλωσης.

Πιο συγκεκριμένα το διάστημα 1 Αυγούστου 2022 με 31 Μαρτίου 2023 ένα κράτος μέλος θα πρέπει να πετύχει 15% χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου σε σύγκριση με την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 – 31 Μαρτίου 2022, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα έχει τουλάχιστον 10% αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά το συγκεκριμένο διάστημα σε σύγκριση με το μέσο όρο των 5 τελευταίων ετών (περίοδος Αυγούστου – Μαρτίου). Η πενταετία αναφέρεται στα έτη 2017-2021.

Πηγές αναφέρουν πως είναι σε εξέλιξη ήδη παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών που θεωρούν ότι αδικούνται από την πρόταση της Κομισιόν προκειμένου να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συμμαχίες στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια