Ο μέσος κατώτατος μισθός της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό ρεκόρ φέτος, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να μετριαστεί ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού.

Υποεπιτροπή του υπουργείου Υγείας αποφάσισε τη Δευτέρα ότι ο μέσος κατώτατος μισθός για το τρέχον οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2023 θα αυξηθεί κατά 31 γιεν, ποσοστό ρεκόρ 3,3%, στα 961 γιεν (7,30 δολάρια) την ώρα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας παλαιότερη αναφορά των μέσων ενημέρωσης.

Η απόφαση για τους κατώτατους μισθούς ακολούθησε τις ετήσιες εαρινές διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες μεγάλες εταιρείες προσφέρθηκαν να αυξήσουν τους μισθούς κατά πάνω από 2% για να αποζημιώσουν τους εργαζομένους για τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης – Ενέργεια: Οδηγός για την Ευρώπη η «δίαιτα» της Ιαπωνίας

Εαρινές διαπραγματεύσεις

Οι κατώτατοι μισθοί καθορίζονται από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις εαρινές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, στις οποίες οι μισθοί καθορίζονται απευθείας μεταξύ της εταιρικής διοίκησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση έθεσε στόχο να αυξήσει τον μέσο κατώτατο μισθό στα 1.000 γιεν ή υψηλότερα «το συντομότερο δυνατό».

Οι μέσοι μισθοί της Ιαπωνίας έχουν αυξηθεί ελάχιστα από το 2000 παρά τη σφιχτή αγορά εργασίας, καθώς ο υποτονικός πληθωρισμός έδωσε στις εταιρείες, πολλές από τις οποίες είναι επιφυλακτικές για την αύξηση του σταθερού κόστους, μια δικαιολογία για να καθυστερήσουν τις αυξήσεις.

Οι βασικές τιμές καταναλωτή της Ιαπωνίας αυξήθηκαν 2,2% τον Ιούνιο από πέρυσι, με ρυθμό πολύ πιο αργό από ό,τι σε πολλές δυτικές οικονομίες, αλλά παραμένοντας πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή