Πλήρως αδειοδοτημένη και έτοιμη να λειτουργήσει είναι η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Την ενεργοποίηση της και την προσθήκη της στο σχέδιο άμυνας της χώρας απέναντι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου σηματοδοτεί σήμερα το πρωί η επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG που βρίσκονται στο νησάκι απέναντι από τα Μεγάρα.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου 

Με την υποδομή αυτή αυξάνεται η διαθέσιμη αποθηκευτική δυναμικότητα του σταθμού από 225.000 κυβικά μέτρα σε πάνω από 370.000 κυβικά μέτρα. Το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο κι έτοιμο, όταν παραστεί ανάγκη να αποθηκεύει επιπλέον ποσότητες LNG.

Εξάλλου, και σύμφωνα με πληροφορίες, σε τελικό στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις της ελληνικής με την ιταλική πλευρά για την αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκη της γειτονικής χώρας. Πηγές θέλουν αναγκαία την αποθήκευση ποσοτήτων αερίου συνολικής ισχύος 1,14 ΤWh. Τα αποθέματα θα τηρηθούν υποχρεωτικά από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.

Οι μονάδες διπλής καύσης

Τελευταίες πινελιές μπαίνουν και στα υπόλοιπα μέρη του σχεδίου της χώρας για την ενεργειακή της ασφάλεια σε περίπτωση διακοπής των ροών του ρωσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο. Πρόκειται για μονάδες των ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ, συνολικής ισχύος 1,7 GW. Τα αποθέματα τους σε ντίζελ θα πρέπει να είναι διάρκειας 20 ημερών και στη σύσκεψη θα εξεταστεί η ετοιμότητα τους.

Ο λιγνίτης

Καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια είναι και η χρήση του λιγνίτη.

Η απόφαση είναι να διπλασιαστεί η παραγωγή ρεύματος από τις λιγνιτικές μονάδες σε 10 TWh. Ήδη μήνα με το μήνα η συμμετοχή του πάλαι ποτέ κραταιού ορυκτού καυσίμου αυξάνεται φτάνοντας ακόμη και στα επίπεδα του 15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης