Δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται να έχει ρίξει στις αγορές ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να θωρακίσει την Ιταλία και άλλα μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, από τότε που ενεργοποιήθηκε η «πρώτη γραμμή άμυνας» πριν από έναν μήνα για να κρατήσουν μακριά τους κερδοσκόπους.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη υποδεικνύουν σημαντική χρήση κεφαλαίων που απελευθερώθηκαν από τη λήξη του χρέους στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος της πανδημίας, υποδηλώνοντας τη χρήση ενός εργαλείου που δημιουργήθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως αρχική απάντηση σε οποιαδήποτε αναταραχή της αγοράς.
Διαβάστε επίσης – Βίσκο – ΕΚΤ: Αν δούμε πανικό στις αγορές θα δράσουμε
Τα στατιστικά στοιχεία, που είναι διαθέσιμα μόνο σε διμηνιαία βάση, δείχνουν ότι η καθαρή συμμετοχή σε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα μειώθηκε κατά 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ (19,3 δισεκατομμύρια δολάρια) έως τον Ιούλιο. Οι καθαρές αγορές χρέους της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 17,3 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης – Σκεπτικισμός για τις «βοήθειες» της ΕΚΤ στον ευρωπαϊκό Νότο
Σε ιστορικά χαμηλά η συμμετοχή σε γερμανικό χρέος
Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύπτουν την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους μετά την έκρηξη των αποδόσεων των ομολόγων τον Ιούνιο που ανάγκασε την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία συμφωνήθηκε η ανάγκη παρέμβασης.
«Φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει την πρώτη γραμμή άμυνάς της», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής επιτοκίων της Commerzbank AG. «Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών συμμετοχών από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση και περισσότερο από ό,τι περιμέναμε».
Ως αρχικό βήμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να είναι ευέλικτοι στην επανεπένδυση των αγορών που ολοκληρώθηκαν στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων ευρώ την εποχή της πανδημίας.
Για να οργανώσουν την αγορά ομολόγων, χώρισαν τη ζώνη του ευρώ σε τρεις κατηγορίες: δωρητές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αποδέκτες που αποτελούνταν από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και τους λεγόμενους ουδέτερους.
Η Λαγκάρντ έχει περιγράψει αυτή την ευελιξία ως την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι της αστάθειας στις αγορές που απειλεί τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών από τότε που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι καταρρεύσει τον περασμένο μήνα και θέσει τις εκλογές στην ατζέντα για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το νέο εργαλείο στοχευμένης επανεπένδυσης κερδών από το ύψους 1,8 τρι. ευρώ χαρτοφυλάκιο του PEPP αποφασίστηκε σε έκτακτη συνάντηση της ΕΚΤ με στόχο να περιορίσει τις αυξανόμενες αποκλίσεις (spread) που είχαν αρχίσει να παρατηρούνται μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των πιο ευάλωτων οικονομιών της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα