Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της εταιρείας ερευνών και ανάλυσης Canalys, οι παραδόσεις υπολογιστών (συμπεριλαμβανομένων των tablets) είχαν ένα ακόμα «δύσκολο» β’ τρίμηνο, το δεύτερο συνεχόμενο, με πτώση της τάξης του 14% στις 105 εκατομμύρια μονάδες.

Πληθωρισμός, περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού στην Κίνα, μείωση των σχετικών δαπανών εκ μέρους των καταναλωτών ήταν παράγοντες που συνέβαλλαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα την αγορά των υπολογιστών.

Τα tablets «έπεσαν» για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 11% αυτή τη φορά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, με τις παραδόσεις να περιορίζονται στις 34,8 εκατομμύρια μονάδες.

Στην κατηγορία των Chromebooks υπήρχε επίσης μία πτώση για τέταρτο συνεχόμενο, αλλά εδώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την Canalys ακόμη πιο «σκληρή» αφού καταγράφηκε μείωση παραδόσεων κατά 57% στις 5,1 εκατομμύρια μονάδες κατά το β’ τρίμηνο του έτους.

Κυριαρχία της Apple στα tablets

Πιο αναλυτικά, στον τομέα των tablets η Apple, πρώτη σε μερίδιο αγοράς στην κατηγορία, παρέδωσε 12,1 εκατομμύρια iPads παγκοσμίως καταγράφοντας μία μείωση της τάξης του 15%. Ακολουθεί η Samsung με παραδόσεις 7 εκατομμυρίων συσκευών και ετήσια πτώση 13%. Στην τρίτη θέση η Lenovo που γνώρισε πτώση 25% και είχε παραδόσεις 3,5 εκατομμυρίων tablets παγκοσμίως. Η Amazon ταξινομήθηκε στην τέταρτη θέση με παραδόσεις 3,3 εκατομμυρίων συσκευών και με άνοδο της τάξης του 6%. Την κορυφαία πεντάδα κλείνει η Huawei με πτώση 26% και παραδόσεις 1,7 εκατομμυρίων συσκευών.

Διαβάστε ακόμας: Πωλήσεις-ρεκόρ στην αγορά υπολογιστών

Η «βουτιά» των Chromebooks

Στα Chromebooks η αγορά φάνηκε να «κολλάει» μετά την περυσινή εκτόξευση της ζήτησης για συστήματα που θα κάλυπταν εκπαιδευτικές ανάγκες. Σε επίπεδο κατασκευαστών, η Acer αναδείχθηκε πρώτη στην κατηγορία αν και οι παραδόσεις της σημείωσαν μείωση της τάξης του 28%. Η Lenovo που βρέθηκε στη δεύτερη θέση είδε τις παραδόσεις της να υποχωρούν κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η HP βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά 79%. Αιτία η εξάρτηση από το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο φέτος είχε μειωμένες ανάγκες σε Chromebooks. Την κορυφαία πεντάδα έκλεισαν οι Dell και Asus.

Διαβάστε ακόμα: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «χτύπησε» και την αγορά των smartphones

Η αγορά των υπολογιστών

Στην πάλαι ποτέ κραταιά αγορά υπολογιστών (δηλαδή desktops, laptops και tablets) η Lenovo παρέδωσε 20,9 εκατομμύρια μονάδες και είχε μερίδιο 20%. Στη δεύτερη θέση η Apple με παραδόσεις 16,6 εκατομμυρίων μονάδων και ετήσια μείωση 19% σε σχέση με πέρυσι λόγω των προβλημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid στην Κίνα.

Ακολουθεί η HP με πτώση των παραδόσεων κατά 27% στις 13,6 εκατομμύρια συσκευές. Η Dell εμφάνισε τη μικρότερη μείωση μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών και παρέδωσε 13,3 εκατομμύρια συσκευές. Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει η Samsung με 7,7 εκατομμύρια συστήματα για το β’ τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες