Iσχυρή είναι η ανοδική αντίδραση που έφεραν στη Wall Street τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς κατέδειξαν ότι έχει αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,57% στις 32.290 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,74% στις 4.122 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 2,16% στις 12.763 μονάδες.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Ιούλιο, από 9,1% που ήταν έναν μήνα πριν. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 8,7%, ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, η αγορά καταλήγει στο ότι η μέχρι τώρα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν έχει επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά έχει βελτιώσει την αυξητική πορεία των τιμών καταναλωτή.

Το τελευταία άλλωστε ήταν η μεγάλη ανησυχία της Wall Street, η οποία αποτύπωνε τους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα ήταν επίμονα υψηλός ακόμη και με τις αποφάσεις αύξησης του κόστους δανεισμού της Federal Reserve. Μπορεί η αποκλιμάκωση να μην ήταν μεγάλη, ωστόσο έρχεται σε μια χρονική στιγμή που έχει επιβεβαιωθεί η ισχύς της αγοράς εργασίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες του σεναρίου της ήπιας προσγείωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σταθμίσει την ανακοίνωση, μαζί με άλλα βασικά οικονομικά στοιχεία, πριν από τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, όπου έχει προγραμματιστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια. «Η επιβράδυνση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούλιο είναι πιθανότατα μια μεγάλη ανακούφιση για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ειδικά αφού η Fed επέμεινε ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός, κάτι που ήταν εσφαλμένο. Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε πτώση του πληθωρισμού, η Federal Reserve μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης», δήλωσε η Nancy Davis, ιδρύτρια της Quadratic Capital Management.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν σήμερα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του δημοσίου υποχώρησε 9 μονάδες βάσης στο 2,67%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε 6 μονάδες βάσης στο 2,96%.

«Συνολικά, υπάρχει επιβεβαίωση ότι οι προσπάθειες της Fed για την καταπολέμηση των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή ήταν επιτυχείς», δήλωσε σε σημείωμα ο Ian Lyngen, επικεφαλής των αμερικανικών επιτοκίων της BMO. «Ο συνδυασμός των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας και ΔΤΚ για τον Ιούλιο συντηρεί τη συζήτηση για σύσφιξη 75 μ.β. έναντι 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street