
Η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Η μεταποίηση επλήγη ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές μένουν σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Προάγγελος ύφεσης – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Ο PMI
Ο δείκτης Purchasing Managers’ Index (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας που ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε πιθανότητα 60% για ύφεση στην ευρωζώνη μέσα σε ένα χρόνο. ECILT/EU. Η συνολική ζήτηση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ήπειρος διερχόταν το δεύτερο κύμα της COVID-19.
Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,9 από 49,8, παραμένοντας για δεύτερο μήνα κάτω από 50 και είναι η χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2021. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μια πιο μέτρια πτώση στο 49,0.
Με τις τιμές να ανεβαίνουν και πάλι και τη ζήτηση να μειώνεται, η αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησε. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών έπεσε στο 53,8 από 56,6, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.
Η ύφεση
Βαθιά ύφεση αναμένει πάντως πλέον για την ευρωζώνη το 2023 η Deutsche Bank, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της αναμένοντας τώρα συρρίκνωση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 2,2%, καθώς θεωρεί πλέον «πολύ καλοπροαίρετη» την προηγούμενη εκτίμησή της για ήπια ύφεση μόλις κατά 0,3% τον επόμενο χρόνο. Η αναθεώρηση περιλαμβάνει το σύνολο των μεγάλων οικονομιών με την ύφεση στη Γερμάνια να εκτιμάται για το 2023 στο 3,5% (από -1% προηγουμένως), στη Γαλλία στο -1,2% (από -0,3%), στην Ιταλία στο -1,8% (από -0,2%) και στην Ισπανία στο -1% (από 0,8%).
Με τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης να σκιάζουν την ευρωζώνη, οι προσδοκίες για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2023 για την Ελλάδα έχουν πλέον περιοριστεί από τους αναλυτές στην περιοχή του 2%, αν και το ασταθές μακροοικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά. Είναι ενδεικτικό πως ήδη κάποιες ξένες τράπεζες στις προβλέψεις τους για το επόμενο έτος αναμένουν για την Ελλάδα από ύφεση 1,2% έως ανάπτυξη 4%.


Latest News

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ