
Οι ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν δηλώνουν ότι η σημερινή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ύφεση.
Σε κοινό άρθρο τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι επίτροποι Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προτείνουν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία της Covid-19 για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας που διαφορετικά θα είχαν χαθεί.
«Η ενεργειακή κρίση και η κλιμάκωση της κοινωνικής οργής σε μία συγκυρία πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και αστρονομικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μας έχουν φέρει σε ένα ακόμη σταυροδρόμι», γράφουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροπο στον άρθρο που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως οι Irish Times, Corriere Della Sera και Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Είναι μία ευκαιρία για την επαναδιατύπωση – μέσω αποφασιστικής δράσης – των αρχών της αλληλεγγύης και της από κοινού δράσης».
«Είναι σημαντικότερο από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς με το στήσιμο μια κούρσας επιδοτήσεων και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας σχεδίου», γράφουν οι δύο επίτροποι.
Προκλήσεις
«Απέναντι στις κολοσσιαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, μία είναι η δυνατή απάντηση: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για να ξεπεράσουμε τα ρήγματα που έχουν προκαλέσει τα διαφορετικά περιθώρια κινήσεων των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε για την αμοιβαιοποίηση των εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Η άντληση έμπνευσης από τον μηχανισμό SURE για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και βιομηχανικών οικοσυστημάτων στην παρούσα κρίση μπορεί να είναι μία βραχυπρόθεσμη λύση…Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για ένα πρώτο βήμα προς την παροχή «ευρωπαϊκών δημοσίων αγαθών» στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, που είναι ο μόνος τρόπος για την διαμόρφωση μίας συστημικής απάντησης στην κρίση», γράφουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι.
Η πρότασή τους έρχεται την ώρα που το κολοσσιαίο πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία για την στήριξη των νοικοκυριών προκαλεί ανησυχίες στις κυβερνήσεις της ΕΕ που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταγωνισθούν το Βερολίνο με αντίστοιχου μεγέθους μέτρα στήριξης, για τον δίκαιο ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.