Ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, που αποτελούν προϋπόθεση για την εκπόνηση των σχετικών μελετών συντήρησης και ανάδειξης των αρχαίων υδατογεφυρών του «υδραγωγείου Μοροζίνι», η διάσωση των οποίων έχει τεθεί στους στόχους της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως τονίζεται, οι εργασίες αφορούν στην απομάκρυνση της ανεξέλεγκτης αυτοφυούς βλάστησης από τα εν λόγω μνημεία, η οποία, αφενός, προκαλεί φθορές σε αυτά και αφετέρου, καθιστά αδύνατη την προσέγγισή τους, για την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων, των παρατηρήσεων και των μελετών. Τα μνημεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα διάσωσης και ανάδειξης απ ό την Περιφέρεια Κρήτης είναι οι υδατογέφυρες στα Σπήλια, στο Καρυδάκι Αρχανών και στην Κνωσό, οι οποίες συνιστούν τα σημαντικότερα σωζόμενα τμήματα από το ευφυές και διαδαλώδες δίκτυο, που κατασκευάστηκε από τον Βενετό Γενικό Προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνι (1628) και επεκτάθηκε 2 αιώνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη (1830-1840).

Πρώτη φάση

Η πρώτη φάση των εργασιών, που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, αφορά στον καθαρισμό της βενετικής υδατογέφυρας στη θέση Καρυδάκι των Αρχανών, η πραγματοποίηση του οποίου, λόγω της εξαιρετικά δυσπρόσιτης θέσης του μνημείου και του μεγάλου ύψους του, συνιστά εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα.

Η δυσκολία του εγχειρήματος επέβαλε άλλωστε την ανάθεση των εργασιών σε εξειδικευμένο συνεργείο, με τη συμμετοχή πιστοποιημένων και έμπειρων εναεριτών με σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα διεθνή πρότυπα για εργασίες μεγάλου ύψους.

Οι εργασίες καθαρισμού του μνημείου, πραγματοποιούνται με την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης ο καθαρισμός των μνημείων συνιστά το πρώτο βήμα για την εκπόνηση των μελετών διάσωσης και ανάδειξης του Υδραγωγείου Μοροζίνι το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα αλλά, δυστυχώς και από τα πλέον παραμελημένα μνημεία της Κρήτης. «Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη μας προσωπικά, και με τη συνεργασία πάντα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η διάσωση των σπουδαίων αυτών μνημείων μπαίνει σε πρόγραμμα ειδικών μελετών, οι οποίες θα καθορίσουν, σε δεύτερο χρόνο, την οριστική παρέμβαση μας για την προστασία και την ανάδειξή τους» συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι