Νέα μικρή ενίσχυση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο και βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων του ΙΟΒΕ.

Στην έκδοση του Οκτωβρίου ο ΙΟΒΕ καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο του έτους, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η μικρή άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο είναι απόρροια βελτίωσης προσδοκιών σε Υπηρεσίες και Κατασκευές, και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Παράλληλα καταγράφεται ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 99,5 μονάδες τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμα:  ΙΟΒΕ: Ανεβάζει τον πήχη για φέτος – Αβεβαιότητα το 2023

Σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής καταγράφεται επιδείνωση κατά 1,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Ωστόσο, καταγράφεται άνοδος 4,5% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 3,5% στην ΕΕ27.

Επιπλέον, ο ΙΟΒΕ εντοπίζει αύξηση των εξαγωγών βιομηχανίας 21,2% τον Ιούλιο, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ, από 2,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Η συμβολή της Φαρμακευτικής βιομηχανίας

Σε άλλο σημείο του το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων χαρακτηρίζει σημαντική τη συμβολή της Φαρμακευτικής βιομηχανίας σε αξία παραγωγής και σε προστιθέμενη αξία, με αξία παραγωγής στα 1,7 δισ. ευρώ το 2020 (+20,5% από έτος σε έτος), και προστιθέμενη αξία στα 1,4 δισ. ευρώ το 2020, (+5,8% από έτος σε έτος).

Ο ίδιος κλάδος είχε πάνω από 25 χιλιάδες απασχολούμενους, σχεδόν οι μισοί με υψηλή εξειδίκευση, και συνολική συνεισφορά 123 χιλ. θέσεις εργασίας. Η συνολική συμβολή της Φαρμακευτικής βιομηχανίας σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ ή ποσοστό 3,3% του ΑΕΠ, το 2020.

Μπορείτε να δείτε το σύνολο του Μηνιαίου Δελτίου Εξελίξεων του ΙΟΒΕ, εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων