Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας εν μέρει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να λαμβάνουν θέσεις μετά την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των τελευταίων στοιχείων για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο της των βασικών πόρων να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,37% στις 7.047 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,24% στις 13.243 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,36% στις 6.273 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Στην εβδομάδα όμως, ο FTSE 100 κέρδισε 1,1%, ενώ ο DAX ενισχύθηκε κατά 4%, όπως και ο CAC 40.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Volkswagen σημείωσε απώλειες 2%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 4,3 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο με περιθώριο κέρδους 6%. Τα στοιχεία επιβαρύνθηκαν από 1,6 δισ. ευρώ έκτακτα αποτελέσματα από την αναστολή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και την εισαγωγή της Porsche AG στο χρηματιστήριο.

Η ισπανική Caixabank έχασε 7% μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 18,8% σε ετήσια βάση χάρη στην αύξηση των εσόδων από χορηγήσεις, τις αμοιβές και τα υψηλότερα κέρδη από τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες.

Ανοδικά κατά 3,5% έκλεισε και η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi αν και προέβλεψε ταχύτερη αύξηση των κερδών της φέτος λόγω της ισχυρής ζήτησης για το best seller φάρμακο Dupixent και για τα εμβόλιά της κατά της γρίπης.

Αρνητικά επίσης λειτούργησε το γεγονός ότι η Κίνα αποφάσισε να ξαναβάλει ακόμα μια φορά την Ουχάν σε lockdown, την πόλη από την οποία ξεκίνησε το ξέσπασμα του κορωνοϊού πριν από τρία χρόνια. Πλέον, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι πρέπει να είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους μέχρι την Κυριακή, στο πλαίσιο «μηδενικής ανοχής κρουσμάτων» που εφαρμόζει το Πεκίνο

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γαλλίας το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 0,2% στο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση 1% σε ετήσια βάση. Αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη επιβράδυνση από την ανάπτυξη 0,5% και 4,2%, αντίστοιχα, το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία  δείχνει να απομακρύνεται από την απειλή της ύφεσης το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας απροσδόκητη ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αλλά οι δείκτες έδειξαν ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει συρρίκνωση 0,2%.

Τέλος, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο και πλέον ετών τον Οκτώβριο υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ΕΕ για τον μήνα μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα στις 90,9 μονάδες, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Αύγουστο του 2020, καθώς η αισιοδοξία επιδεινώθηκε τόσο στον κλάδο των υπηρεσιών όσο και στον κλάδο της μεταποίησης λόγω της διολίσθησης των προσδοκιών για τη ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές