Η ονομασία «Υποθετικός λογαριασμός εσόδων – εξόδων» που επελέγη πριν από 200 χρόνια για να χαρακτηρίσει αυτό που επικράτησε αργότερα ως «Προϋπολογισμός» φαντάζει στο σημερινό σκηνικό πολύ πιο εύστοχη και μετριοπαθής.
Γιατί, τι ακριβώς μπορείς να «προϋπολογίσεις» εν μέσω ωκεανού αβεβαιοτήτων, όταν όλες οι παραδοχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι υπολογισμοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν;
Διαβάστε επίσης: ΦΑΚΕΛΟΣ – Προϋπολογισμοί
Σύμφωνοι, ποτέ ένας προϋπολογισμός δεν εφαρμόστηκε όπως ακριβώς συντάχθηκε, όμως το σημερινό περιβάλλον παραπέμπει σε κινούμενη άμμο. O κρατικός προϋπολογισμός του 2023, ο πρώτος τα τελευταία 12 χρόνια εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, έμελλε να συγχρονιστεί με το εκκρεμές του χρόνου στη φάση της απόλυτης αβεβαιότητας.
Οι κρίσιμες συνιστώσες σε ό,τι αφορά τα έσοδα, οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές, αλλά και οι ενεργειακές τιμές στο σκέλος των δαπανών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες εξωγενείς που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Ο Προϋπολογισμός καλείται «να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες στο σύστημα υγείας, αλλά και τις επιπλέον, έναντι του 2019 και παρελθόντων ετών, δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας. Την ίδια στιγμή καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, σε χρονιά διεθνούς επιβράδυνσης ή και ύφεσης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών», όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση.
Δεν το λες και εύκολο έργο, πόσω μάλλον αν στα παραπάνω προστεθεί και ο παράγοντας «εκλογές» ο οποίος στρώνει ευεπίφορο έδαφος για την αναζωπύρωση του «πολιτικού κινδύνου», που συνδέεται με την αναβίωση όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που συνοδεύουν διαχρονικά την προεκλογική και τη μετεκλογική διαδικασία στην Ελλάδα: Δημοσιονομική χαλάρωση, απότομο φρένο στις μεταρρυθμίσεις και το κυβερνητικό έργο, παροχολογία, πόλωση και τοξικότητα, αδυναμία συνεννόησης και αβεβαιότητα.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται