Εάν η αγορά ομολόγων είναι σωστή, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πρόκειται να πέσει κατακόρυφα το επόμενο έτος με τον ρυθμό που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009.

H διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των τίτλων ενός έτους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό (Treasury Inflation-Protected Securities ) και των κρατικών ομολόγων αντίστοιχης διάρκειας ανέρχεται στο 2,18%, αντανακλώντας τις προσδοκίες της αγοράς για το μέσο ποσοστό πληθωρισμού το επόμενο έτος. Αυτό θα απαιτούσε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, ρυθμός που παρατηρήθηκε μόνο σε τρεις περιπτώσεις τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Το «στοίχημα» των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Όπως υπογραμμίζει το Blοomberg, Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις συνέβη κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια ύφεση, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες για μια ύφεση των ΗΠΑ μετά την πιο απότομη σύσφιξη της πολιτικής της Federal Reserve εδώ και μια γενιά.

Διαβάστε επίσης – Σήμα παγκόσμιας ύφεσης στέλνουν τα ομόλογα

Η αναστροφή τη καμπύλης

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υστερούν, με την αναστροφή της καμπύλης —που συχνά θεωρείται ως προάγγελος οικονομικού πόνου— να αγγίζει νέο ρεκόρ 85 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα.

«Ο βασικός πληθωρισμός κορυφώνεται και οι συμμετέχοντες στην αγορά φαίνονται πρόθυμοι να κοιτάξουν το μέλλον και παραμένουν σε επιφυλακή για ενδείξεις ότι η μηνιαία ορμή του πληθωρισμού έχει κορυφωθεί», δήλωσε ο Andrew Ticehurst, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Nomura Holdings Inc. στο Σίδνεϊ. «Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να σηματοδοτούν αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης».

Ο ονομαστικός πληθωρισμός μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο σε διάστημα 12 μηνών σε μία μόνο περίπτωση από τότε που πουλήθηκαν για πρώτη φορά τα TIPS το 1997, όταν έπεσε έως και 7,9 ποσοστιαίες μονάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Inc. το 2008 Οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν με παρόμοιο ρυθμό το 1981-82, αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων της εποχής του Βόλκερ οδήγησαν σε ύφεση, και το 1975-1976 ενόψει μιας απότομης οικονομικής ύφεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή