Ένα πρωτόγονο σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί-συλλέκτες της εποχής των παγετώνων φαίνεται ότι αποκάλυψε ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σημάνσεις ηλικίας 20.000 ετών ήταν μια μορφή σεληνιακού ημερολογίου.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι τα σχέδια των σπηλαίων δεν αποτελούσαν μόνο μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά χρησιμοποιούνταν και για την καταγραφή εξελιγμένων πληροφοριών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αναπαραγωγικών κύκλων των ζώων.
Οι αρχαίοι Έλληνες και ο μισθοφορικός στρατός – Τι αποκαλύπτει έρευνα
Ο Μπεν Μπέικον πέρασε αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το σύστημα της «πρωτο-γραφής», το οποίο πιστεύεται ότι προηγείται άλλων ισοδύναμων συστημάτων καταγραφής κατά τουλάχιστον 10.000 χρόνια.
Πλησίασε μια ομάδα ακαδημαϊκών με τη θεωρία του και εκείνοι τον ενθάρρυναν να την ακολουθήσει, παρά το γεγονός ότι ήταν «ουσιαστικά ένας άνθρωπος του δρόμου» όπως είπε.
Ο Μπέικον συνεργάστηκε με μια ομάδα, στην οποία συμμετείχαν δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Durham και ένας από το University College του Λονδίνου, για να δημοσιεύσουν μια εργασία στο Cambridge Archaeological Journal.
Ναυάγιο Αντικυθήρων: Τα νέα ευρήματα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας
Ο καθηγητής Πολ Πετίτ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Durham, δήλωσε ότι ήταν «ευτυχής που το πήρε στα σοβαρά» όταν ο Μπέικον επικοινώνησε μαζί του. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της εποχής των παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστημικό ημερολόγιο και σημάδια για να καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με σημαντικά οικολογικά γεγονότα στο πλαίσιο αυτού του ημερολογίου» δήλωσε.
Σε όλη την Ευρώπη έχουν βρεθεί σπηλαιογραφίες ειδών όπως τάρανδοι, ψάρια και εξαφανισμένα πλέον βοοειδή που ονομάζονται αουρόχοι και βίσονες. Παράλληλα με αυτές τις εικόνες, σε περισσότερες από 600 εικόνες της εποχής των παγετώνων σε τοίχους σπηλαίων και φορητά αντικείμενα σε όλη την Ευρώπη έχουν βρεθεί ακολουθίες σημείων και άλλων σημάτων. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν εδώ και καιρό ότι αυτά τα σημάδια είχαν νόημα, αλλά κανείς δεν τα είχε αποκρυπτογραφήσει.
«Σουρεαλιστικό» να καταλαβαίνεις τι έλεγαν οι άνθρωποι πριν από 20.000 χρόνια
Ο Μπέικον ξεκίνησε να τα αποκωδικοποιήσει, αποκτώντας πρόσβαση σε προηγούμενες έρευνες και εικόνες σπηλαιογραφίας στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και αναζητώντας επαναλαμβανόμενα μοτίβα, λέγοντας ότι ήταν «σουρεαλιστικό» να καταλαβαίνεις τι έλεγαν οι άνθρωποι πριν από 20.000 χρόνια.
Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τους κύκλους γέννησης των αντίστοιχων σημερινών ζώων, η ομάδα συμπέρανε ότι ο αριθμός των σημάτων που σχετίζονται με τα ζώα της εποχής των παγετώνων ήταν μια καταγραφή, ανά σεληνιακό μήνα, του πότε ζευγαρώνουν. Πιστεύουν ότι η συμπερίληψη ενός σημείου «Υ», που σχηματίζεται με την προσθήκη μιας αποκλίνουσας γραμμής σε μια άλλη, σήμαινε «γέννηση».
Δείτε το βίντεο
Ο Πετίτ δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι – που άφησαν μια κληρονομιά θεαματικής τέχνης στα σπήλαια του Λασκό και της Αλταμίρα – άφησαν επίσης ένα αρχείο πρώιμης χρονομέτρησης που τελικά θα γινόταν κοινός τόπος στο είδος μας».
Δεδομένου ότι τα σημάδια θεωρείται ότι καταγράφουν πληροφορίες αριθμητικά και όχι ότι καταγράφουν ομιλία, δεν θεωρούνται «γραφή» με την έννοια των εικονογραφικών συστημάτων και της σφηνοειδούς γραφής που εμφανίστηκαν στη Σουμερία από το 3.400 π.Χ. και μετά, αλλά κατατάσσονται ως ένα πρωτογενές σύστημα γραφής.
Η «πρωτο-γραφή»
Ο Μπέικον δήλωσε ότι το έργο έκανε τους ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για τα σχέδια να νιώσουν «ξαφνικά πολύ πιο κοντά». «Καθώς διεισδύουμε βαθύτερα στον κόσμο τους, αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι αυτοί οι αρχαίοι πρόγονοι μοιάζουν πολύ περισσότερο με εμάς απ’ ό,τι νομίζαμε προηγουμένως» δήλωσε.
Τα ευρήματα ενθάρρυναν την ομάδα να διεξάγει περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σημασία άλλων σημάνσεων που βρέθηκαν στα σχέδια των σπηλαίων.
«Αυτό που ελπίζουμε, και η αρχική εργασία είναι πολλά υποσχόμενη, είναι ότι το ξεκλείδωμα περισσότερων τμημάτων του πρωτο-γραφικού συστήματος θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε ποιες πληροφορίες εκτιμούσαν οι πρόγονοί μας» δήλωσε ο Μπέικον.
Πηγή: In.gr/ Με στοιχεία από theguardian.com
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος