Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιστρέφει από την Ουάσιγκτον – επί της ουσίας – με άδεια χέρια όσο αφορά το θέμα της πώλησης F-16 στην Τουρκία, το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν εφεξής οι ΗΠΑ αλλά και πόσο θα πιέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν όπου δεν βγήκε «λευκός καπνός» για την πώληση F-16 στην Άγκυρα αλλά και το «φρένο» που βάζουν μέλη του Κογκρέσου για το ίδιο ζήτημα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα χειριστεί το θέμα ο τούρκος πρόεδρος.
Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να θέσει εκβιαστικά – έστω και στο παρασκήνιο – το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Δηλαδή να δεσμευτεί ότι θα δώσει το πράσινο φως η Άγκυρα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, μόνο στην περίπτωση που «ξεπαγώσει» από τις ΗΠΑ το θέμα με τα μαχητικά.
«Με τίποτα F-16 στην Τουρκία πριν τις εκλογές»
Στο θέμα των F-16 και στα σενάρια της επόμενης ημέρας, αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
«Με τίποτα δεν θα δοθούν τα F-16 στην Τουρκία πριν τις τουρκικές εκλογές», δήλωσε ο κ. Συρίγος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε, «δεν πρόκειται να κάνει τίποτα, η Αμερική έναντι της Τουρκίας πριν τις τουρκικές εκλογές. Δεν θα θέλει να δώσει ένα δώρο στον Ερντογάν. Οπότε όλα αυτά μαζί αν τα δούμε, η Τουρκία έρχεται και λέει “δέξου με όπως είμαι, με έχεις ανάγκη”. Μπορεί να θέτω βέτο για τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και να κάνω ότι θέλω στην ευρύτερη περιοχή αλλά με έχεις ανάγκη”. Και έρχεται η Αμερική και λέει “όχι, δε σε έχω ανάγκη”», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.
Ο κ. Συρίγος εκτίμησε πάντως πως και μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να προχωρήσει το θέμα.
«Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και κανένας από τη Δύση δεν θέλει να τη σπρώξει έξω από αυτό, ούτε η Τουρκία δεν θέλει να βγει έξω. Άρα οι λύσεις θα βρεθούν εντός του ΝΑΤΟ. Εκεί χρειάζεται από πλευρά δικής μας πλευράς ιδιαίτερη προσοχή, για όσα εξαρτώνται από εμάς. Το αν θα δώσει η Αμερική F-16 ή τι θα δώσει στην Τουρκία δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς. Εκεί χρειάζεται ευελιξία και εμείς να είμαστε μπροστά από την Τουρκία από πλευράς ποιότητας», είπε ο κ. Συρίγος .
Ο φόβος θερμού επεισοδίου και η στάση της Αθήνας
Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία θέλοντας να αποσυνδέσει το θέμα της πώλησης F-16 στην Άγκυρα με την πώληση F-35 στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ερωτηθεί προ ημερών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αλεξανδρούπολη, σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα που απασχολούν Άγκυρα και Αθήνα.
«Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τη χώρα είναι το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί κι έχει υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα για την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών F-35» είχε πει για να προσθέσει.
«Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει το Κογκρέσο σχετικά με το τουρκικό αίτημα -αποσυνδέω τα δύο, στο δικό μου το μυαλό δεν είναι συνδεδεμένα αυτά, εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- το τι θα κάνει το Κογκρέσο σε σχέση με το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα».
Είχε υπενθυμίσει ωστόσο με νόημα τις δηλώσεις αξιωματούχων στο Κογκρέσο, οι οποίες λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πουληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει η Τουρκία τη συμπεριφορά της.
Ο κ. Συρίγος από την πλευρά του ρωτήθηκε πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω εκβιασμός προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-16 λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι.
«Μπορεί να δούμε άλλες κινήσεις . Όπως δηλαδή να πάει να στείλει το γεωτρητικό σκάφος που θα κάνει έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε οριοθετημένη περιοχή. Δηλαδή να δείξει ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τέτοια πράγματα, αλλά μία επιθετική κίνηση, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι κάτι που θα δούμε», εξήγησε.
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά