Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους αγοραστές να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που ανέδειξε η χθεσινή πτώση, στη σκιά όμως των ανησυχιών για την δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχίσει τη νομισματική της σύσφιξη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,35%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 7.769 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,76% στις 15.033 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,63% στις 6.995 μονάδες.

Χρηματιστήρια: Τι προβλέπουν Goldman Sachs και BofA για τις μετοχές το 2023

Εύθραυστα κέρδη

Ωστόσο, τα κέρδη αυτά ήταν εύθραυστα, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την Πέμπτη, ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παραμένουν «υπερβολικά υψηλά», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για επιθετικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν διχασμένοι ως προς το αν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα. Η κεντρική τράπεζα κατέληξε τελικά στην αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης, μετά τις τρεις συνεχόμενες μεγαλύτερες αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης που είχαν δρομολογηθεί νωρίτερα το 2022.

Η σημερινή άνοδος κατάφερε να περιορίσει, αλλά όχι να ανατρέψει τις εβδομαδιαίες απώλειες. Ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,95%, ο DAX έχασε 0,35% και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,4%.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι σημείωσε μηνιαία μείωση 1% τον Δεκέμβριο του 2022, σε αντίθεση με την αναθεωρημένη μείωση του Νοεμβρίου κατά 0,5% και την προβλεπόμενη κατά 0,5%.

Σε ετήσιο επίπεδο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 5,8%, πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε σύγκριση με τους όγκους που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, μειώθηκε κατά 1,7%.

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, κατά 0,4% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών παραγωγού μειώθηκε στο 21,6%, επιβεβαιώνοντας τον τρίτο συνεχή μήνα πτώσης. Οι τιμές της ενέργειας οδήγησαν και πάλι σε σημαντική αύξηση των τιμών.

Οι τιμές της ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο 41,9% υψηλότερες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένης της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού ήταν ετησίως 12% υψηλότερες και αμετάβλητες σε σχέση με τον Νοέμβριο. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών ήταν 18,1% υψηλότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 και 0,5% υψηλότερες σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές