Την πεποίθηση ότι το ισχυρό φετινό ευρωπαϊκό ράλι μετοχών δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ περισσότερο, εκφράζουν η Bofa και η JPMorgan.

Μετά από κέρδη άνω του 9%, ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2023 στις 455 μονάδες, σύμφωνα με  έρευνα του Bloomberg σε 16 αναλυτές της αγοράς, υποδηλώνοντας πτώση 2% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

G20: Η αγορά των εμπορευμάτων ο επόμενος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία;

Παρά την απότομη ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα που έδειξαν οι αγορές μετοχών, οι αναλυτές στρατηγικής δεν πείστηκαν να κάνουν μεγάλες αλλαγές στο σημείο αναφοράς θα κλείσει το έτος.

Η θέση της BofA

«Παραμένουμε σε θέση για μια απότομη απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης τους επόμενους μήνες», δήλωσε η αναλυτής στρατηγικής της Bank of America, Milla Savova. Μια προσωρινή ώθηση στην οικονομία θα εξασθενίσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης θα αποτυπωθεί, ενώ οι προβλέψεις για τα κέρδη υποβαθμίζονται, ανέφερε.

Η ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μέχρι στιγμής την ύφεση, η αισιοδοξία γύρω από την επαναλειτουργία της Κίνας και τα εκπληκτικά ισχυρά κέρδη των εταιρειών συνέβαλαν στην προώθηση των μετοχών της περιοχής. Ωστόσο, η Savova προβλέπει πτωτική τάση περίπου 20% για τον Stoxx 600 στις 365 έως το τρίτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από μια μικρή ανάκαμψη στον μακροοικονομικό κύκλο που οδηγεί σε ανανέωση του δείκτη αναφοράς έως το τέλος του έτους στα 430.

Η JPMorgan

Η επιφυλακτική άποψη επαναλαμβάνεται και στην JPMorgan, όπου ο στρατηγικός αναλυτής Mislav Matejka λέει ότι οι βασικοί νομισματικοί δείκτες «στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια», όπως η σύσφιξη της προσφοράς χρήματος και η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης που υποδηλώνουν μια ύφεση στο μέλλον. Αυτές είναι κόκκινες σημαίες που «δεν πρέπει να παραβλεφθούν επιπόλαια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Matejka λέει ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής τείνει να γίνεται αισθητός με καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, καθώς χρειάζεται ένα έως δύο χρόνια για να αποτυπωθεί, και βλέπει το ράλι να εξασθενεί κατά το πρώτο τρίμηνο, αφού σηματοδοτήσει το υψηλότερο σημείο του έτους γιατις μετοχές. «Η ζημιά έχει γίνει και οι συνέπειες είναι πιθανότατα ακόμη μπροστά μας».

Το ράλι του πρώτου διμήνου

Η ισχυρή απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών φέτος έχει επεκτείνει ένα ισχυρό ράλι για τον δείκτη αναφοράς, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε περισσότερο από 21%. Ο Stoxx 600 ξεπέρασε τον αντίστοιχό του στις ΗΠΑ — τον S&P 500 — κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε όρους δολαρίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας νέα υψηλά όλων των εποχών, ενώ ο γαλλικός CAC 40 φλερτάρει με επίπεδο ρεκόρ.

Τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, η αναζωογόνηση της κινεζικής ζήτησης, καθώς και η χαλάρωση του πληθωρισμού έχουν δημιουργήσει σημαντικούς ανέμους για τις αγορές. Οι κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, του λιανικού εμπορίου, των ταξιδιών και των τραπεζών, ηγήθηκαν του ράλι από την αρχή του έτους, βοηθούμενοι από έναν ήπιο χειμώνα που επέτρεψε στις ευρωπαϊκές οικονομίες να αποφύγουν μια βαθύτερη ενεργειακή κρίση. Εν τω μεταξύ, η σεζόν των κερδών του τέταρτου τριμήνου ήταν καθησυχαστική μέχρι στιγμής, ωθώντας τους αναλυτές να αυξήσουν ξανά τις εκτιμήσεις για το EPS.

Η πλέον αισιόδοξη άποψη και η απαισιοδοξία

Το εύρος των προβλέψεων για τον δείκτη αναφοράς παραμένει ευρύ, με τη ZKB να έχει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510 μονάδων, υποδηλώνοντας σχεδόν 10% ανοδική πορεία από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας πτωτική τάση 18%.

«Οι κίνδυνοι ύφεσης δεν έχουν υποχωρήσει – ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της TFS Derivatives, Stephane Ekolo, ο οποίος θεωρεί τους συμμετέχοντες στην αγορά υπερβολικά εφησυχασμένους και αναμένει από τους αναλυτές να επιταχύνουν τον ρυθμό των περικοπών των εκτιμήσεων κερδών. «Δεδομένης της ανόδου των μισθών, του αυξημένου κόστους υλικών και του υψηλότερου κόστους ενέργειας, τα περιθώρια είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά».

Τι δείχνει έρευνα

Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, πολλά από τα καλά νέα είναι ήδη στο επίκεντρο, σύμφωνα με την έρευνα της BofA European Fund Manager του Φεβρουαρίου. Στην πραγματικότητα, το 53% των ερωτηθέντων βλέπει τις μετοχές να πέφτουν τους επόμενους μήνες, με την σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών και τις υποβαθμίσεις των κερδών τις πιο πιθανές αιτίες πτώσης.

Είναι επίσης πολύ λιγότερο αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, με μόλις το 55% να βλέπει ανοδικά τους επόμενους 12 μήνες, από 70% στην έρευνα του Ιανουαρίου.

«Οι πιθανότητες για περαιτέρω κέρδη εξανεμίζονται», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Unicredit SpA, Christian Stocker, προβλέποντας αστάθεια μπροστά. «Με τη δυναμική του αποπληθωρισμού να μειώνεται, αυξάνεται η πίεση για τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιαπερισσότερο από το αναμενόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες