Το πλήθος αναφορών στη δημόσια σφαίρα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την κατάληψη της Νομικής, που σηματοδότησε την έναρξη της χρονιάς των μεγάλων φοιτητικών αντιδικτατορικών αγώνων που αποκορύφωμα είχε την κατάληψη του Πολυτεχνείου και την αιματηρή καταστολή της, ήρθε να υπενθυμίσει την ιδιαίτερη σημασία των φοιτητικών κινητοποιήσεων και του πανεπιστημιακού χώρου όχι απλώς στον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και συνολικά στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων και των δημοκρατικών αγώνων στον τόπο μας.
Η υπογράμμιση αυτή μπορεί να φαντάζει κοινότοπη ή ακόμη και περιττή, αφού αυτά τα γεγονότα έχουν – και ορθά – συμπεριληφθεί ακόμη και σε αυτό που λέμε «επίσημο αφήγημα» (στην περίπτωση του Πολυτεχνείου και στο «εορτολόγιο»). Ομως, διατηρεί την αξία του σε μια περίοδο όπου οι κινητοποιήσεις εντός των πανεπιστημίων αντιμετωπίζονται ως περίπου μορφή παραβατικότητας. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο έχει δαιμονοποιηθεί σε επίπεδο ρητορικής, αλλά και στοχοποιηθεί σε θεσμικό επίπεδο, η ίδια η μορφή πάλης που σφράγισε την ιστορική μας μνήμη, δηλαδή η κατάληψη, με ρητή συμπερίληψη της «παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ» στα πειθαρχικά παραπτώματα. Γνωρίζω τον αντίλογο ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πάψει να προκύπτουν λόγοι για τους οποίους κοινωνικά κομμάτια θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Και η διαμαρτυρία πάντοτε συνεπάγεται κάποια διακοπή της «εύρυθμης λειτουργίας» (ας αναλογιστούμε την απεργία, ή την ίδια την κατάληψη του οδοστρώματος από μια διαδήλωση).
Ο κίνδυνος σήμερα είναι ακριβώς να θεωρηθεί ότι το θεμιτό και αναγκαίο για το πανεπιστήμιο είναι να πάψει το πανεπιστήμιο να είναι χώρος από τον οποίο ξεκινούν μεγάλοι αγώνες και κοινωνικά κινήματα. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θα κάνει το πανεπιστήμιο πιο «εύρυθμο» ή «αποτελεσματικό», αλλά θα υπονομεύσει τον ίδιο τον μορφωτικό ρόλο που έχει και που συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία του ως «εργαστηριού δημοκρατίας» στην πράξη, ως χώρου όπου γίνονται μεγάλες συζητήσεις αλλά και από όπου ξεκινούν μεγάλοι αγώνες.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται