Τους υψηλότερους όγκους πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή και την Ασία τα τελευταία επτά χρόνια αναμένεται να εισάγει αυτόν τον μήνα η Ευρώπη, η οποία στρέφεται σε εναλλακτικό εφοδιασμό μετά την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού ντίζελ και άλλων καυσίμων στις 5 Φεβρουαρίου.

Οι αφίξεις ντίζελ και πετρελαίου στην Ευρώπη αναμένεται να είναι περίπου 1,55 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Φεβρουάριο, ελαφρώς υψηλότερες από τις εισαγωγές τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Vortexa που επικαλείται το Bloomberg .

Πετρέλαιο: Οι κυρώσεις στη Ρωσία ανασχεδιάζουν τον χάρτη

Οι αποστολές καυσίμων τύπου ντίζελ από τη Μέση Ανατολή και την Ασία πρόκειται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, εάν όλα τα παρατηρούμενα φορτία από τα ανατολικά της διώρυγας του Σουέζ φτάσουν πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Vortexa και Bloomberg.

ΙEA: Ο ενεργειακός πόλεμος Ευρώπης – Ρωσίας δεν έχει τελειώσει

Οι εισαγωγές ντίζελ

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές ρωσικού ντίζελ στην Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσουν τον Φεβρουάριο, μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης στις αρχές αυτού του μήνα. Οι ρωσικές αποστολές ντίζελ στην Ευρώπη υπολογίζονται σε περίπου 282.000 bpd τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο των τελευταίων επτά ετών. Οι εισαγωγές ντίζελ αυτού του μήνα από τη Ρωσία συγκρίνονται με περισσότερες από 680.000 bpd το 2021 και περίπου 600.000 bpd για το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

Λίγο πριν από το εμπάργκο καυσίμων, η Ευρώπη αγόραζε περισσότερο ντίζελ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία ώστε να προετοιμαστεί για την απαγόρευση της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών διυλισμένων προϊόντων, ωστόσο παρέμεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού ντίζελ τον Ιανουάριο.

Πριν από το εμπάργκο, περισσότερες από τις μισές εξαγωγές ρωσικών καυσίμων στην ΕΕ ήταν ντίζελ.

Παρά το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, οι τιμές του ντίζελ και τα περιθώρια διύλισης ντίζελ στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των υψηλών αποθεμάτων στους μεγάλους κόμβους διύλισης και των ηπιότερων χειμερινών καιρικών συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, γεγονός που μείωσε τη ζήτηση για καύσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια