
Επιβάλοντας πλαφόν στις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε καταναλωτής προσπαθούν οι βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε βασικά κηπευτικά και φρούτα που σαρώνουν την αγορά.
Τα άδεια ράφια είναι από την προηγούμενη εβδομάδα μόνιμη εικόνα, εξαιτίας αφενός της μείωσης των φυτεύσεων από τους βρετανούς αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, αφετέρου των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρέασαν την παραγωγή στο Μαρόκο και σε ευρωπαϊκές χώρες, από όπου εισάγουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό οπωροκηπευτικών οι Βρετανοί αυτή την εποχή.
Βρετανία: Αλλον έναν μήνα χωρίς σαλάτες – «Φάτε γογγύλια» πρότεινε υπουργός
Τα σούπερ μάρκετ
Ενώ η Tesco, η Aldi, η Asda και η Morrisons έχουν ήδη εφαρμόσει από την προηγούμενη εβδομάδα πρωτόκολλα πώλησης με δελτίο, περιορίζοντας σε συγκεκριμένο αριθμό τα τεμάχια που μπορεί να αγοράσει ο κάθε καταναλωτής, η Lidl -έκτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία- είχε περιοριστεί αρχικά στην ανάρτηση πινακίδων που ενημέρωναν τους πελάτες της για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην ανανέωση ορισμένων προϊόντων .
Τελικά, και αυτή με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι εισήγαγε ένα όριο αγοράς τριών τεμαχίων ανά πελάτη σε πιπεριές, ντομάτες και αγγούρια μετά την «πρόσφατη αύξηση της ζήτησης».
Το ίδιο όριο έχει θέσει η Tesco, ο Νο 1 λιανέμπορος στη Βρετανία.
Η Asda έχει θέσει επιπλέον όριο τριών τεμαχίων και για τα μαρούλια, τη συσκευασμένη σαλάτα, το κουνουπίδι και τα σμέουρα, ενώ η Morrisons περιορίζει τους καταναλωτές σε δύο τεμάχια για αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες και πιπεριές.
Ενεργειακό κόστος και Brexit
Η Εθνική Ένωση Αγροτών είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι οι βρετανοί αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανές ενεργειακό κόστος, το οποίο δεν τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν τις ποσότητες που θα ήθελαν σε θερμοκήπια.
Σε δήλωσή του ο Andrew Opie, διευθυντής Τροφίμων και Αειφορίας στη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής, ανέφερε ότι το πρόβλημα εντείνεται από τα προβλήματα στις καλλιέργειες της Β. Αφρικής και της Ν. Ευρώπης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαταραχή στον εφοδιασμό αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.
Και ενώ η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει να μην κατονομάζει το Brexit ως μια από τις αιτίες των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα οπωροκηπευτικών, ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της ένωσης ευρωπαϊκών αγροτικών συνεταιρισμών Copa, είπε στους FT ότι η πρόσθετη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς ως αποτέλεσμα του Brexit σημαίνει επιπλέον ταλαιπωρία που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση τιμών, την οποία τα βρετανικά σούπερ μάρκετ μπορεί να μην είναι διατεθειμένα να επωμιστούν ή να μετακυλίσουν. Ζ
Ο Τζέιμς Γουόλτον, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διανομής Παντοπωλείων, δήλωσε στο CNBC: «Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά τον χειμώνα – από την ΕΕ προέρχεται μεγάλο μέρος αυτού του όγκου εισαγωγών. Εάν υπάρχουν ελλείψεις στην παραγωγή στην ΕΕ, τότε είναι λογικό οι παραγωγοί της ΕΕ να εξυπηρετήσουν πρώτα την τοπική τους ζήτηση. Αυτό αφήνει λιγότερα διαθέσιμα για εξαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο υπουργός Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου Μαρκ Σπένσερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μίλησε με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για το πώς ανταποκρίνονται στις ελλείψεις και τους ζήτησε να προετοιμαστούν για μελλοντικά ανάλογα περιστατικά.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων