Το ενδεχόμενο να αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια σχεδόν στο 6% «βλέπει» έκθεση της  BofA Global Research, καθώς η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ και η σφιχτή αγορά εργασίας θα αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέχρι στιγμής οι traders προεξοφλούν ότι το «ταβάνι» της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων είναι το 5,4%  μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Federal Reserve: Xρειάζεται ύφεση για να μειώσει τον πληθωρισμό

«Η συνολική ζήτηση πρέπει να αποδυναμωθεί σημαντικά για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στα επίπεδα που είναι ο στόχος της Fed. Η περαιτέρω ομαλοποίηση της αλυσίδας προσφοράς και η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας θα βοηθήσουν, αλλά μόνο σε ένα βαθμό» εκτιμούν οι αναλυτές της BofA Global Research και προσθέτουν ότι αυτές οι διαδικασίες διαρκούν περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε εμείς και οι αγορές».

Η τράπεζα εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Tα minutes της Fed

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης τα στελέχη της Federal Reserve εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη του πληθωρισμού παρά τις ενδείξεις που υπάρχουν για αποκλιμάκωση των πιέσεων, διαμηνύοντας ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν έχει κλείσει ακόμα.

Και παρά το γεγονός ότι την 1η Φεβρουαρίου η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από τις περισσότερες από αυτές που εφαρμόστηκαν από τις αρχές του 2022, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ανησυχία τους για τον πληθωρισμό παραμένει υψηλή.

Ο πληθωρισμός «παρέμεινε πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της Fed, αναφέρουν τα πρακτικά, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σφικτή αγορά εργασίας, η οποία «συμβάλλει στις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή