Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διασωστικές έρευνες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Επίσημα οι καταγεγραμμένοι νεκροί από την τραγωδία ανέρχονται στους 57, ενώ έχουν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι (σ.σ. τα νούμερα δεν αθροίζονται).

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ,  Κωνσταντία Δημογλίδου μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 36 σοροί από τα δείγματα που έχει λάβει η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας και σημείωσε οτι αυτοί που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς.

Μηχανοδηγοί Ευρώπη vs Ελλάδα: Η εκπαίδευση, τα «διπλά μάτια» και οι δικλείδες ασφαλείας

Παράλληλα, ανέφερε ότι 38 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, επτά εκ των οποίων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η ίδια τόνισε ότι συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης 24 ώρες το 24ωρο, προσθέτοντας ότι έχει διακοπεί κάθε άλλη διαδικασία στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας. Όπως είπε, τα γερανοφόρα οχήματα έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης όσο και το βαγόνι- εστιατόριο διευκολύνοντας την επιχείρηση έρευνας. Ταυτόχρονα οι πυροσβέστες από χθες το απόγευμα πραγματοποιούν σάρωση τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών όσο και στο έδαφος.

«Σκοπός μας είναι αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοουμένων και αφετέρου η πιθανή συλλογή ακόμα και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης. Εκτιμάται ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει σύγχυση σχετικά με το πόσοι επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία Intercity στη Λάρισα και αν εξέδωσαν εισιτήριο στο γκισέ ή μέσα στο τρένο, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταγραφεί.

Η ταυτοποίησηΓια την πολύ δύσκολη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη μίλησε η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου.

Η ιατροδικαστής εξήγησε γιατί η ταυτοποίηση είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. «Η διαχείριση θανάτων σε μαζικές απώλειες ζωής είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο.

Απαιτεί προσήλωση, απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και ταυτόχρονα συνεργασία πάρα πολλών ομάδων και για αυτό δράττομαι της ευκαιρίας πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία.

Ήταν μια 15μελής ιατροδικαστική ομάδα από ιατροδικαστές και τεχνικούς. Υπήρχαν τέσσερις ομάδες αντίστοιχων αστυνομικών, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, συνεργαζόμασταν άμεσα μαζί στον ίδιο χώρο για τις διαδικασίες δαχτυλοσκόπησης, φωτογράφισης, λήψης προσωπικών στοιχείων και υπήρχε και ταυτόχρονα ομάδα σε άλλο χώρο, η οποία ήταν σε άμεση συνεργασία και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Επειδή ένας πολύ μεγάλος αριθμός θανόντων ήταν σε κατάσταση προχωρημένης κατάστασης καύσης, υπήρχε μια πολύ μεγάλη δυσκολία σε αυτό. Παρόλα αυτά έγινε δυνατή η λήψη από το σύνολο των σορών. Υπάρχει ένα σχέδιο εδώ και λίγα χρόνια, το Σχέδιο Διαχείρισης Μαζικών Απωλειών Ζωής είναι το σχέδιο που ακολουθούμε κάθε φορά σε κάθε πολύνεκρο δυστύχημα. Υπάρχουν διάφορες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού οι οποίες εργάζονται πάνω στο αντικείμενο. Εμείς παίρνουμε τα δείγματα από τις σορούς και δεν ερχόμαστε σε επαφή με τους συγγενείς».

Το πρωτόκολλο για την ταυτοποίηση

«Ακόμα κι αν υπάρχει οπτική αναγνώριση, πρέπει να γίνει υποχρεωτικά η λήψη του δείγματος. Γιατί στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις όπου αναγνωρίστηκαν από τους οικείους άτομα, τα οποία τελικά δεν αντιστοιχούσαν στους συγγενείς τους», υπογράμμισε η ιατροδικαστής.

Για τα πιστοποιητικά θανάτου είπε ότι: «Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων και των 57 σορών θα γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί από τους συγγενείς ώστε να δοθεί σε κάθε δείγμα ονοματεπώνυμο.

Από εκεί και μετά γίνεται η έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου, όπως πρέπει να γίνει βάσει του νόμου και της ληξιαρχικής πράξης θανάτου για να αποδοθεί η σορός στους οικείους. Συνήθως οι υπηρεσίες μας προσπαθούν σε μεγάλα τέτοια συμβάντα απωλειών ζωής να κατευθύνουν, να οργανώνουν τις ομάδες αυτές βάσει και μιας σχετικής εμπειρίας. Οι περισσότεροι από εμάς που συμμετείχαμε στη διαδικασία είχαμε σχετική εμπειρία από προηγούμενα μεγάλα δυστυχήματα. Εγώ προσωπικά είχα μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε το τελευταίο αυτό τραγικό συμβάν, είχα μια εμπλοκή σε δύο ακόμα: στο μεγάλο δυστύχημα των Τεμπών που είχε γίνει με τους μαθητές του Μακροχωρίου, τότε υπηρετούσα στη Λάρισα, και με το μεγάλο δυστύχημα του Γιάκοβλεφ στην Πιερία, στη Θεσσαλονίκη».

Η κ. Ζαγγελίδου κατέληξε, σημειώνοντας ότι: «Αν εξαιρέσεις τα θέματα που αφορούν τις ιατροδικαστικές διερευνήσεις παιδικών θανάτων, η διαχείριση μαζικών θεμάτων είναι ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο γιατί απαιτεί προηγουμένως εκπαίδευση και εμπειρία εάν αυτό είναι δυνατό, αλλά θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στο σημείο, γιατί όπως καταλαβαίνετε ένα μικρό λάθος να γίνει στη διαχείριση των βιολογικών δειγμάτων το αποτέλεσμά του θα ήταν τραγικό».

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση της υπερκομματικής και ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα συγκροτηθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με στόχο να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και τα κακώς κείμενα στις συμβάσεις δημοσίου έργου στους σιδηροδρόμους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.