Μετά από μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων και αρκετής νευρικότητας, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν εν τέλει με σημαντικά κέρδη, παρά το γεγονός διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει μικρότερη αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη σαφήνεια στο μέτωπο των κλυδωνισμών που προκαλεί η Credit Suisse.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,2%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 7.410 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,57% στις 14.967 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,03% στις 7.025 μονάδες.

Κέρδη μετά το… ρόλερ κόστερ στο ΧΑ

Πιστή στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού η ΕΚΤ

Μπορεί ο τραπεζικός κόσμος διεθνώς να κλυδωνίζεται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε πιστή στο στόχο μείωσης του πληθωρισμού. Εν μέσω των κλυδωνισμών αυτών, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης παραμένει ισχυρό, και ότι έχει όλα τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Στο επίκεντρο η Credit Suisse

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παρέμεινε η Credit Suisse, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την ελβετική κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο ενός καλυμμένου δανείου και μιας βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας. Η απόφαση αυτή οδήγησε τη μετοχή στο +30% ενδοσυνεδριακά, αλλά έκλεισε στο +19%, καθώς προς ώρας απομακρύνει το σενάριο ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος να καταρρεύσει.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της SNB έχει σκοπό την ενίσχυση της Credit Suisse, που θεωρείται συστημικά σημαντική τράπεζα, που δεν πρέπει να τίποτα να πτωχεύσει. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσο μεγάλης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα, από την τραπεζική κρίση του 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές