
Οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δεν ήταν εύκολες, ομολογεί ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, εξηγεί πού βρίσκονται τώρα οι ευκαιρίες και πώς η νέα Superbank σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους κινδύνους.
Μιλώντας στο ελβετικό SRF, ο Χάμερς, παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις ήταν πολύ δύσκολες: «Αλλά είναι σημαντικό που υπάρχει λύση. Μια λύση που φέρνει ασφάλεια και σταθερότητα».
Ερωτηθείς για το τι σημαίνει αυτή η εξαγορά για την UBS, απάντησε ότι με αυτή τη συμφωνία «επαναφέρουμε της σταθερότητα και την ασφάλεια στους πελάτες της Credit Suisse και παράλληλα διατηρούμε τη φήμη του ελβετικού οικονομικού κέντρου».
Credit Suisse: Η βόμβα των 275 δισ. δολ. πίσω από την εξαγορά της Credit Suisse
Οι ευκαιρίες και οι απολύσεις
Ο Χάμερς υποστήριξε ότι εκτός από τη σταθερότητα που διασφαλίζεται, η συμφωνία γεννά ευκαιρίες για την UBS: «Μπορούμε πλέον να είμαστε μια τράπεζα παγκόσμιας διαχείρισης, με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση έως και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε προσωπική περιουσία και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Αυτή είναι και η στρατηγική μας. Και με αυτό φέρνουμε κάτι στον κόσμο και στην Ελβετία για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι».
«Είναι επίσης καλό για εμάς να έχουμε νέους συναδέλφους. Υπάρχουν πολύ καλά στελέχη στην Credit Suisse και τους καλωσορίζω», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των χιλιάδων απολύσεων ο Χάμερς είπε ότι προς το παρόν δεν έχει συγκεκριμένα νούμερα, προσθέτοντας ωστόσο ότι όταν συνενώνεις τράπεζες, πάντα «υπάρχουν συνέργειες».
«Σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Οι πολλοί εργαζόμενοι, η CS έχει 50.000 σε όλο τον κόσμο, έχουν επίσης ένα νέο μέλλον μαζί μας. Και μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μία ακόμα πιο όμορφη τράπεζα»
Διαφορετική κουλτούρα
Ο CEO της UBS έσπευσε επίσης να τονίσει ότι η τράπεζά του έχει διαφορετική κουλτούρα κινδύνου από την Credit Suisse, επομένως πρέπει στο μέλλον να περιοριστούν αυτοί οι κίνδυνοι:
«Κατασκευάζουμε μία μεγαλύτερη UBS με λιγότερους κινδύνους. Ακόμη και μετά τη συγχώνευση έχουμε καλό δείκτη κεφαλαίου και πλαίσιο στήριξης από την Εθνική Τράπεζα τη Ελβετίας. Στα τρία δισεκατομμύρια φράγκα, η CS είναι σχετικά φθηνή. Η χρηματιστηριακή αξία της ήταν την Παρασκευή σχεδόν στα επτά δισεκατομμύρια», πρόσθεσε.
Λίγος χρόνος
Ο κ. Χάμερς παραδέχθηκε ότι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων ήταν πολύ λίγος, καθώς όλα έπρεπε να γίνουν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο: «Ναι, ήταν λίγος ο χρόνος, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν είμαστε εντελώς άγνωστοι με την επιχείρηση CS. Στις δύο-τρεις μέρες που είχαμε, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Η CS είχε και τους ελεγκτές της μαζί τους και η Finma ήταν πάντα εκεί»
Η νέα ελβετική Superbank
«Έτσι υπάρχει τώρα μια πραγματική Superbank στην Ελβετία. Αυτό δεν έχει αυξήσει τους κινδύνους;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Σίγουρα μπορεί κανείς να το σκεφτεί. Έχουμε όμως πολύ καλό δείκτη κεφαλαίου ως UBS και έχουμε επίσης πολύ καλή θέση ρευστότητας. Έτσι, περιορίσαμε τους κινδύνους στις αγορές. Ως δεύτερο βήμα, είναι σημαντικό για εμάς να μετατρέψουμε την επενδυτική τράπεζα CS σε μια επενδυτική τράπεζα όπως η UBS. Το ονομάζουμε Capital Light Investment Bank. Δεν παίρνουμε τόσο μεγάλο ρίσκο» απάντησε.
Ανάμεικτα συναισθήματα
Για τον Χάμερς πάντως, η συμφωνία αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση:
«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα. Κανείς δεν ήθελε να είναι εδώ για να το κάνει αυτό. Αλλά είναι επίσης μια καλή μέρα για το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο γιατί αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας: εμείς, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η Εθνική Τράπεζα και επίσης η Finma. Δηλώνουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να το κάνουμε. Προσφέρουμε τώρα σταθερότητα και ασφάλεια στο χρηματοοικονομικό κέντρο, στις διεθνείς αγορές, αλλά και στους πελάτες και τους συναδέλφους μας στην Credit Suisse», τόνισε.
Η συζήτηση έκλεισε με μια λίγο πιο προσωπική ερώτηση: «Και τέλος, πόσο κοιμήθηκες τις τελευταίες τρεις μέρες;»
«Όχι τόσο πολύ. Ίσως μπορείτε να το δείτε και αυτό. Αλλά έτσι πρέπει να είναι. Πρόκειται για σοβαρά πράγματα που πρέπει επίσης να γίνουν σοβαρά. Θέλω να πω ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μας που δούλεψαν τόσο σκληρά αυτό το Σαββατοκύριακο» κατέληξε.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια