Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής Στερεάς και Νήσων του ΥΠΠΟΑ, την Παρασκευή 24 Μαρτίου. Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, ο οποίος και τοποθετήθηκε.

Η συνέντευξη έγινε στον απόηχο του πρωτοφανούς περιστατικού του σοβαρού τραυματισμού του Μανώλη Ψαρρού αλλά και του απειλητικού και συκοφαντικού μηνύματος SMS σε άλλη αρχαιολόγο επίσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Έγινε επίσης στον απόηχο των κυβερνητικών εξαγγελιών, που ακολούθησαν τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, για αποφασιστικά βήματα ενάντια στις αυθαιρεσίες στη Μύκονο, αλλά και την υπηρεσιακή σύσκεψη το απόγευμα της ίδιας μέρας στο υπουργείου Πολιτισμού υπό την αρμόδια υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη.

Μύκονος: Αναστέλλεται η εκτός σχεδίου δόμηση

Τόσο ο Μανώλης Ψαρρός όσο και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων υπογράμμισαν ότι τα όσα ανέφερε ως σχεδιασμό η αρμόδια υπουργός δεν αντιστοιχούν ούτε στα αιτήματα των ίδιων των αρχαιολόγων για να συνεχίσουν να δίνουν μάχη ενάντια στις αυθαιρεσίες, ούτε στον τόνο των κεντρικών κυβερνητικών εξαγγελιών.

Ιδιαίτερα επικριτικά στάθηκαν απέναντι στην πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να απομακρύνει από τη Μύκονο τους αρχαιολόγους που χειρίζονταν μέχρι τώρα τις υποθέσεις αυθαιρεσιών και παραβάσεων της νομοθεσίας για την αρχαιολογική προστασία  και να συγχωνεύσει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων με άλλες υπηρεσίες του υπουργείου.

Δήλωση του Μανώλη Ψαρρού

«Υπηρετώ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία δεκαετίες.

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα τελευταία 8 με αρμοδιότητα τη Μύκονο.

Ασκώ πάντοτε τα καθήκοντά μου, υπηρετώντας τον αρχαιολογικό νόμο και την προστασία των μνημείων και των χώρων, όπως όλοι οι αρχαιολόγοι.

Ποτέ δεν περίμενα να βρεθώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ούτε το επεδίωξα, και αισθάνομαι άβολα με αυτό.

Αναρρώνω ακόμη από την επίθεση που δέχτηκα στις 7 Μαρτίου, στην περιοχή του ΚΑΤ. Ευτυχώς είμαι στη ζωή χάρη στο αυτοκίνητο που έστριψε και εμπόδισε τον δράστη ή τους δράστες να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον οδηγό του αυτοκινήτου που έτρεψε τους δράστες σε φυγή και με βρήκε αναίσθητο και αιμόφυρτο.

Σε αυτόν χρωστάω μάλλον τη ζωή μου.

Έχω σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η όρασή μου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξει κάποιο μόνιμο πρόβλημα.

Σκοπός αυτών που παρήγγειλαν την επίθεση ήταν πιθανότατα η ζωή μου προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους

Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι μέρες πριν υπήρχαν περίεργες κινήσεις που στόχευαν την αναγνώριση και  παρακολούθησή μου.

Για τον λόγο αυτό ζήτησα με τους συνηγόρους μου την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν κινητά και να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης και όσοι τους έδωσαν την εντολή.

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου που μου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή και τους Συλλόγους που άνοιξαν το θέμα. Για τους ελάχιστους που αμφισβήτησαν την αιτία της επίθεσης κι αν σχετιζόταν με τις υποθέσεις που χειριζόμουν στη Μύκονο, η αποστολή απειλητικού και συκοφαντικού sms σε άλλη συνάδελφο, με την οποία χειριζόμασταν κοινά θέματα στη Μύκονο, είναι η απόδειξη αυτού που εξαρχής έλεγαν και τα σωματεία μας. Κάποια οικονομικά συμφέροντα στη Μύκονο θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων και θέλουν να εκφοβίσουν κάθε υπάλληλο που κάνει σωστά τη δουλειά του.

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα με σαφήνεια ότι, μετά το πέρας της αναρρωτικής μου άδειας, θέλω να επιστρέψω κανονικά στα καθήκοντά μου και να συνεχίσω να ασχολούμαι με υποθέσεις της Μυκόνου. Ζητάω, όμως, όπως και όλοι μου οι συνάδελφοι, να αισθάνομαι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και η συντεταγμένη πολιτεία με υποστηρίζουν στο έργο μου, για να το ασκώ χωρίς φόβο.

Ζητήσαμε ενίσχυση του προσωπικού της ΕΦΑ Κυκλάδων, συνδρομή δικηγόρου με έμμισθη εντολή, αστυνομική προστασία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων όπου μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους, όπως μου έχει συμβεί.

Η Υπουργός Πολιτισμού με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο. Δεν περίμενα ότι μετά από αυτή την επίσκεψη η λύση που θα έβρισκε είναι να ζητήσει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούμαστε με τη Μύκονο!

Δεν είναι αυτό η προστασία που ζητήσαμε.

Αυτό δίνει το λάθος μήνυμα στους δράστες της επίθεσης και ενισχύει το δικό τους μήνυμα τους προς τους συναδέλφους μου αρχαιολόγους.

Το μήνυμα δηλαδή ότι μπορούν να βγάλουν από τη μέση τους υπαλλήλους που τους ενοχλούν.

Περιμέναμε να έχουμε στο πλάι μας την πολιτική ηγεσία.

 Περίμενα να μου ζητήσουν τους φακέλους με τις παρανομίες που χειριζόμουν και να τους πάνε στον Εισαγγελέα.

Περίμενα να φροντίσουν να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις κατασκευές που έχουν γίνει χωρίς τις νόμιμες άδειες.

Αντί για αυτές τις κινήσεις, το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει την εικόνα ότι αδειάζει τους υπαλλήλους του.

Ότι αντί να μας επιβραβεύει, μας τιμωρεί.

Συντάσσομαι με τις αποφάσεις των σωματείων μου και ζητώ από το Υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει τους υπαλλήλους του.»

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν εκπέμπει μήνυμα στους μαφιόζους ότι αυτά δεν περνάνε

Από τη μεριά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα υπογράμμισε ότι οι ενέργειες και οι δράσεις που ανακοίνωση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση όχι από τα αιτήματα των αρχαιολόγων αλλά και από τις κεντρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούσαμε δια στόματος του κυρίου Σκρέκα και του κυρίου Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες, οι δράσεις που ανακοίνωσε στους συναδέλφους μας η υπουργός Πολιτισμού, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση.

Όταν ο κ. Σκρέκας λέει ότι οι δράστες της μαφιόζικης επίθεσης θα τιμωρηθούν και η κυρία Μενδώνη λέει ότι θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα σαν να μην γνωρίζουμε για ποιό λόγο έγινε το περιστατικό.

Όταν το πρωί σύσκεψη στο Μαξίμου λένε να πάνε στη Μύκονο μεικτά κλιμάκια του υπουργείου και να τεκμηριώσουν τις αυθαιρεσίες και να τις γκρεμίσουν και την ίδια μέρα η κυρία Μενδώνη ανακοινώνει ότι ζητάει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούνται με τα θέματα της Μυκόνου.

Όταν το πρωί ακούμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στη Μύκονο και το απόγευμα ακούμε ότι η κυρία Μενδώνη θα φέρει νέο οργανισμό για να συγχωνεύσει υπηρεσίες, σκοπεύοντας μέσα στον επόμενο μήνα να καταργήσει ακόμα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τότε κάτι δεν πάει καλά. Σκοπός είναι να δοθεί ένα μήνυμα στους μαφιόζους ότι αυτά δεν περνάνε.

Ότι η συντεταγμένη πολιτεία στηρίζει τους εργαζόμενους και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η απάντηση στα κυκλώματα θα πρέπει να είναι ότι τα συμφέροντά τους που είναι ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών της Μυκόνου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν θα περάσουν. Αυτό το μήνυμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεν το εκπέμπει.

πολιτική ηγεσία μας απαξιώνει αντί να είναι στο πλευρό μας. Θέλουμε η υπουργός Λίνα Μενδώνη να πάει στην εισαγγελία με φακέλους αυθαιρεσιών που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός και οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Να μείνουν οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι στη θέση τους και να ενισχυθούν. Να μην συγχωνευτούν ξαφνικά υπηρεσίες που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τέλος, η κυβέρνηση να πάρει θέση».

Από τη μεριά του ο Δέδες Λιωνης, Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου υπογράμμισε ότι: «Το χτύπημα είναι προς όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στο Δημόσιο και ασκούν τα καθήκοντά τους με τρόπο επαρκή και σύμφωνα με ότι έχουν ορκιστεί κατά τον διορισμό τους να επιτελέσουν. Αναδεικνύεται μια σκοτεινή όψη της ελληνικής κοινωνίας που δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει το 2023. Όποιος εφαρμόζει τον νόμο να βρίσκεται χτυπημένος, δαρμένος, αναίσθητος και με προβλήματα στην σωματική του ακεραιότητα στον θάλαμο ενός νοσοκομείου. Επειδή υπάρχουν πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να καταδικαστεί έμπρακτα η επίθεση. Δεν αρκεί μόνο να ειπωθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να αναλάβει να κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα