
Με κρατική επιδότηση που κατά μέσο όρο θα ανέρχεται σε 1.000 έως 1.300 ευρώ θα ενισχυθεί το έργο της εγκατάστασης οπτικών ινών στο εσωτερικό περίπου 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τη δράση Smart Readiness Voucher Scheme, η οποία μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και προβλέπει την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να «πιάσει» η Ελλάδα τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων.
Οπτικές ίνες: Ανοίγει ο δρόμος για υπερυψηλές ταχύτητες internet σε 10 ελληνικά νησιά
Η λογική του Smart Readiness Voucher Scheme είναι να χρηματοδοτηθεί το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που θα φέρουν τις οπτικές ίνες στο εσωτερικό κάθε διαμερίσματος. Η οπτική ίνα, που θα έρχεται από τον κεντρικό κατανεμητή κάθε κτιρίου, θα δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή, η οποία εκτός των άλλων θα επιτρέψει την εγκατάσταση σε κάθε σπίτι «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Το έργο, που προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ως βασικό σκοπό τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», παρέχοντας επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους των σχετικών εργασιών.
Χρηματοδότηση
Η δράση Smart Readiness είναι κάτι σαν το market pass. Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα αυτό θα παρέχονται επιταγές (vouchers) στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε ενοίκους μονοκατοικιών με σκοπό να αναβαθμίσουν την εσωτερική καλωδίωση των κτιρίων, προκειμένου:
– Να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
– Να εγκαταστήσουν υποδομές για τη διασύνδεση των νέων «έξυπνων» μετρητών.
– Να «τρέξουν» δράσεις που αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.
Ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης αφορά υφιστάμενες πολυκατοικίες, με τη μέση δαπάνη για την αναβάθμιση των υποδομών διανομής οπτικής ίνας σε μια τετραώροφη πολυκατοικία να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ.
Ολη η διαδικασία της αναβάθμισης θα ξεκινά με την ανακοίνωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για το σχέδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών σε κάποια περιοχή με χρονικό ορίζοντα το 2026. Για όλο αυτό το διάστημα θα ενημερώνεται σχετικά το πληροφοριακό σύστημα «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων».
Με βάση αυτό το σύστημα, οι διαχειριστές ή οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα επιλέγουν την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο διανομής του δικτύου οπτικών ινών στο εσωτερικό του κτιρίου τους, από τον κεντρικό κατανεμητή μέχρι το κάθε διαμέρισμα.
Το τεχνικό γραφείο με τη σειρά του θα υποβάλει το σχέδιό του στην πλατφόρμα «e-διελεύσεις» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, ώστε να εγκριθεί η σχετική επιδότηση. Τα τεχνικά γραφεία οφείλουν να εγγραφούν στο Μητρώο Εγκαταστατών του προγράμματος.
Ηδη για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις: Η μια αφορά τον Χάρτη Ευρυζωνικότητας και το Μητρώο Δικτύων (καταγραφή όλων των δικτύων της χώρας με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των παρόχων). Η δεύτερη αφορά τη λειτουργία, σε συνεργασία με το TEE, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-διελεύσεις», μέσω της οποίας θα αδειοδοτείται, θα καταχωρίζεται και θα ελέγχεται η υλοποίηση της κατασκευής των δικτύων οπτικών στο εσωτερικό των κτιρίων.
Τα επιλέξιμα κτίρια
Για να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι την επιδότηση, τα κτίρια θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις:
– Η πρώτη είναι το κτίριο να βρίσκεται εντός της Περιοχής Παρέμβασης, την οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τη δει μέσα από ένα σύστημα το οποίο αποτυπώνει την ακριβή τοποθεσία της πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας.
– Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το κτίριο να μη διαθέτει ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.
Η Περιοχή Παρέμβασης περιλαμβάνει όλα τα κτίρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέλθει έως το 2026 δίκτυο οπτικών ινών, παρέχοντας ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps, καθώς και οποιοδήποτε άλλο κτίριο βρίσκεται σε απόσταση έως 1.000 μέτρων από το δίκτυο οπτικών ινών.
Για να δοθούν τα vouchers ο διαχειριστής θα πρέπει καταθέσει τα στοιχεία του κτιρίου στην πλατφόρμα του ΤΕΕ «e-διελεύσεις», όπου θα υπάρχουν και οι εταιρείες-εγκαταστάτες που θα μπορούν να αναλάβουν τις εργασίες. Ο εγκαταστάτης, ύστερα από επικοινωνία με τον διαχειριστή, θα πηγαίνει στο κτίριο για «αυτοψία» και για να προσδιορίσει ακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, υποβάλλοντας την προσφορά του.
Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας