Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, μετά τη συνάντηση Σι-Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με το CNBC.

Το μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, επιδιώκοντας να αναπτύξει οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, διατηρώντας ταυτόχρονα μια στενή πολιτική και πολιτιστική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εντείνει τη ρητορική της κατά του Πεκίνου.

Πώς «διάβασε» την επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία ο κινεζικός Τύπος

Ευρωπαϊκή απόβαση στην Κίνα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν στην Κίνα με την ελπίδα να πείσουν το Πεκίνο να καταγγείλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι οι σχέσεις μας έχουν γίνει πιο δύσκολες τα τελευταία χρόνια», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ομιλία της ενόψει του ταξιδιού της στο Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα.

«Έχουμε δει μια πολύ σκόπιμη σκλήρυνση της συνολικής στρατηγικής στάσης της Κίνας εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε.

Η Φον ντερ Λάιεν ταξιδεύει στο Πεκίνο μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα.

«Πολλοί Ευρωπαίοι πηγαίνουν στην Κίνα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα», δήλωσε ο Μπορέλ την Τρίτη.

«Η θέση της για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας θα καθορίσει την ποιότητα των σχέσεών μας με το Πεκίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν καταδικάζει η Κίνα

Η Κίνα ουδέποτε καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια επίσκεψη στη Μόσχα τον Μάρτιο, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζιπίνγκ αναφέρθηκε στον Ρώσο ομόλογό του ως αγαπημένο φίλο.

Το Πεκίνο πρότεινε τον Φεβρουάριο ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το σχέδιο δεν διευκρινίζει εάν η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει το ουκρανικό έδαφος για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία. Η Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμία ειρηνευτική συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της επικράτειάς της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το Κρεμλίνο το 2014.

Σύγκλιση με τις ΗΠΑ

«Η Ευρώπη έχει συγκλίνει αρκετά στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Niclas Poitiers, ερευνητής του Bruegel, στο «Squawk Box Europe» του CNBC τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να μειώσουν τις εξαρτήσεις από την Κίνα.

«Συνολικά, υπάρχει συναίνεση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την υπερβολική εξάρτησή μας από την Κίνα και να διασφαλίσουμε ότι δεν εκβιάζουν μικρά κράτη μέλη», είπε ο Πουατιέ.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της αυξημένης σύγκλισης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι η απόφαση που πάρθηκε στην Ολλανδία, ώστε προχωρήσουν οι εξαγωγικοί περιορισμοί στην Κίνα.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν επίσης ο κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης πέρυσι, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπάθησε να καταργήσει σταδιακά τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Υπάρχει επίσης μια αυξημένη, αν και φυσική, συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

«Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Αλλά το να τηρήσει η Ευρώπη παρόμοια προσέγγιση με τις ΗΠΑ δεν είναι εύκολη απόφαση για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το 2022, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής αγαθών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την οικονομική σημασία που έχει το Πεκίνο για την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα