
Κινδυνεύει να ξεμείνει από ναυτικούς η ακτοπλοΐα καθώς παρατηρείται έλλειψη κυρίως κατωτέρων πληρωμάτων, σύμφωνα με τους ακτοπλόους.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου του Ομίλου Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη σε εκδήλωση για τη ναυτική εκπαίδευση με θέμα «Επιλέγω ναυτιλία» στο ίδρυμα Ευγενίδου αλλά και σε συνέδριο για τις μεταφορές λίγες ημέρες αργότερα. Φέτος διαπιστώνουμε μια τεράστια έλλειψη πληρωμάτων. Δεν μπορούμε στην ακτοπλοΐα να βρούμε πληρώματα, είπε κ. Ευγενίδης στο συνέδριο για να συμφωνήσει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Σπύρος Πασχάλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι όντως αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα.
Ακτοπλοΐα: Αντιμέτωπη με τις υποδομές στα λιμάνια
Προς επίρρωση των παραπάνω ήρθε και ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) που ενημερώνει τους ναυτικούς για τη ζήτηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων που ζητά η ακτοπλοΐα και η ναυτιλία μικρών αποστάσεων.
Να σημειωθεί ότι η ακτοπλοΐα έχει ανάγκη σε πολλές περιπτώσεις δρομολογίων και διπλών πληρωμάτων προκειμένου να τηρούνται οι ώρες εργασίας και αυτή η υποχρέωση δημιουργεί μια επιπλέον ζήτηση.
Μιλώντας στο συνέδριο γενικότερα για την καθημερινή λειτουργία του ακτοπλοϊκού κλάδου, ο πρόεδρος του Ομίλου Ευγενίδου που δρομολογεί φέτος στις Δυτικές Κυκλάδες το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Ανεμος», χαρακτήρισε την όλη εικόνα «ως «τραγωδία».
«Είναι πολύ αποθαρρυντική και θλιβερή εικόνα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν νησιά που για τεχνικούς λόγους δεν υπάρχουν δρομολόγια». Επίσης «εγκρίνονται δρομολόγια σε πλοία τα οποία ποτέ δεν θα δρομολογηθούν» αλλά στόχο έχουν «να μπλοκάρουν τις γραμμές σε άλλους».
«Εχει ξεχειλώσει η έννοια της τακτικής και έκτακτης δρομολόγησης. Πώς δίνονται οι επιδοτήσεις, ποια είναι τα κριτήρια; Εγώ ξέρω ένα πράγμα: η επιδότηση δίνεται για την κοινωνική συνοχή, τα συμβατικά πλοία τα οποία θα καλύπτουν 12 μήνες τις ανάγκες των νησιών. Θέλω να καταλάβω ποια είναι η οπτική, με τις οποίες αποφασίζουμε και δίνουμε επιδοτήσεις, γιατί αυτό το νησί και όχι το άλλο», είπε ο κ. Ευγενίδης και ζήτησε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση και μια σωστή θεσμική αντιμετώπιση.
Εφερε μάλιστα ένα παράδειγμα λέγοντας ότι δεν μπορεί μία νταλίκα να πάει από τη Σίφνο στη Σύρο γιατί το υπουργείο επέλεξε να επιδοτήσει για την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία ταχύπλοο και όχι το συμβατικό πλοίο.
Από την πλευρά ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ. Πασχάλης σχολίασε με νόημα ότι το πλαίσιο δίνει την απόλυτη εξουσία στον υπουργό, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε μια σύγκρουση συμφερόντων και πρέπει να κάνει τις επιλογές του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά φέτος – Τι θα γίνει με τα ταχύπλοα
«Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθούν οι τιμές στα συμβατικά πλοία, ενώ στα ταχύπλοα ενδέχεται να μειωθούν» σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Β. Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για οριζόντιο τρόπο συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών

Κικίλιας: Τι ζητεί να αλλάξει στο επιβατικό λιμάνι Πειραιά
«Η άμεση αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του με παράλληλη επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει είναι πρώτη προτεραιότητα» δηλώνει στα «ΝΕΑ»

«Φρένο» στις τιμές των εισιτήριων μέσω της μείωσης των λιμενικών τελών
Μειώνονται κατά 50% από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και για ένα χρόνο τα λιμενικά τέλη για τους επιβάτες