Επιβράδυνση της ζήτησης για ρολόγια πολυτελείας μετά από την άνευ προηγουμένου έκρηξη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας διακρίνουν ορισμένοι από τους κορυφαίους ελβετούς ωρολογοποιούς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ρολόγια: Σε ποιες χώρες οι συλλέκτες έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις

«Βλέπω τους τελευταίους δύο μήνες, η αγορά είναι λίγο πιο αργή από πριν», δήλωσε ο Thierry Stern, πρόεδρος της Patek Philippe SA, του οικογενειακού brand με έδρα τη Γενεύη.

«Δεν λέω ότι είναι πολύ κακό – απεναντίας. Απλώς βλέπω ότι επιβραδύνεται» [η ζήτηση], πρόσθεσε σε συνέντευξή του.

Η Oris, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αν και τα έσοδά της είναι αυξημένα σε διψήφιο ποσοστό μέχρι στιγμής φέτος, παρατηρεί επίσης κάποια πρώιμα σημάδια υποχώρησης από τις παραγγελίες λιανοπωλητών.

«Οι πωλήσεις ήταν καλές με διάρκεια, αλλά στη συνέχεια το απόθεμα ήταν μειωνόταν», δήλωσε ο Co-Chief Executive Officer Rolf Studer σε συνέντευξή του.

Η εκτίναξη στην πανδημία

Οι παρατηρήσεις αυτές υποδεικνύουν ως έναν βαθμό ότι ο τομέας των πολυτελών ρολογιών μπορεί να υποχωρεί, ενώ οι ελβετικές εξαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ κοντά στα 25 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (27,6 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς μια νέα γενιά καταναλωτών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ανακάλυψε τα ιδιαίτερα ρολόγια.

Η ζήτηση για τα ρολόγια της Patek, που ξεκινούν από περίπου 30.000 δολάρια εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι η αναμονή νέων μοντέλων ή οι συνεχιζόμενες ανησυχίες που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα θα μπορούσαν να μειώσουν τη διάθεση των καταναλωτών για τέτοιες αγορές.

Η Oris, της οποίας η μέση τιμή ρολογιού αυξάνεται από 2.200 φράγκα στα 2.400, ανακοίνωσε ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι ακόμα ισχυρή όπως και εκείνη της Γαλλίας, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, είναι πιο δύσκολες.

«Οι άνθρωποι είναι λίγο πιο προσεκτικοί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Julien Tornare, ο επικεφαλής της Zenith, προειδοποίησε ότι υπάρχει «αρκετή αστάθεια παντού», παρά το γεγονός ότι έκλεισε το 2022 με τις καλύτερες επιδόσεις πωλήσεων από τότε που εξαγοράστηκε από την LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton το 1999.

Το πλήγμα από την Κίνα

Ο ίδιος επεσήμανε το πλήγμα που δέχθηκε η αγορά από το τριετές lockdown στην Κίνα, η οποία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών πριν ξεπεραστεί από τις ΗΠΑ το 2021.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί για να επιστρέψουμε σε αυτό που γνωρίζαμε πριν», είπε ο Tornare για τους κινέζους αγοραστές που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει πλήρως στις συνήθειες δαπανών πριν από την πανδημία από το τέλος των πολιτικών Covid-Zero εκεί.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Από την άλλη πλευρά, η μείωση της ζήτησης είναι ευεργετική για κορυφαίες μάρκες όπως η Patek και η Rolex καθώς μπορεί να μειώσει τον χρόνο της λίστας αναμονής για τους πελάτες τους.

Το χάσμα μεταξύ της παραγωγής της Patek περίπου 70.000 ρολογιών ετησίως και της ζήτησης είναι τόσο μεγάλο που «δεν είναι τόσο κακό αν δούμε μια συγκεκριμένη επιβράδυνση», είπε ο Stern.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή