
Σε τροχιά υλοποίησης έχουν μπει δύο δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.
Η πρώτη αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» και η δεύτερη αφορά την αύξηση κατά 8%, από την 1η Μαΐου 2023, 13 συνολικά αναπηρικών επιδομάτων, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα, η εξέλιξη του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία», το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4837/2021, παρουσιάστηκε εκτενώς από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, σε πρόσφατη εκδήλωση του υπουργείου.
Τα 13 αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται από 1ης Μαίου
Ο προσωπικός βοηθός
Όπως αναφέρθηκε, η νέα υπηρεσία, η οποία εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι ένα παλαιό αίτημα του αναπηρικού κινήματος, το οποίο ξεκινάει πλέον να γίνεται πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέσπισε και υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης και στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και της ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, της οικονομικής, της πολιτιστικής ζωής και, γενικότερα, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.
Η νέα αυτή υπηρεσία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς, παρέχει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να υποστηριχθούν στην καθημερινότητά τους από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Η προσωπική βοήθεια αφορά στην υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής του για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του και τη συμπερίληψή του στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής του και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά του, ενδεικτικά ως προς τα εξής: α) δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή, β) εργασία και σπουδές γ) συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και δ) δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.
Έτσι, το άτομο με αναπηρία έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή του, στη βάση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού.
Παράλληλα, το πρόγραμμα συμβάλλει στη διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, καθώς δημιουργείται ένα νέο επάγγελμα, με αμοιβή, ασφάλιση και δωρεάν εκπαίδευση των Προσωπικών Βοηθών.
Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο φάσεις. Ήδη, είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση του προγράμματος, στο πλαίσιο της οποίας στόχος είναι να καλυφθούν με Προσωπικό Βοηθό 1.000 άτομα με αναπηρία στην Αττική, ενώ, από τα μέσα Μαΐου του 2023, αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, με την έναρξη των αιτήσεων για όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι, στη β΄ φάση, θα προστεθούν επιπλέον 1.000 ωφελούμενοι από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Κατόπιν, το 2025, το πρόγραμμα προγραμματίζεται να εφαρμοστεί καθολικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Τα αναπηρικά επιδόματα
Ταυτόχρονα, αυξάνονται κατά 8%, από την 1η Μαΐου 2023, 13 συνολικά αναπηρικά επιδόματα (10 αναπηρικά επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και τρία επιδόματα του e-ΕΦΚΑ).
Ειδικότερα, αυξάνονται κατά 8% τα εξής αναπηρικά επιδόματα:
Καταβαλλόμενα από τον e-ΕΦΚΑ:
– Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α΄ 154).
– Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).
– Εξωιδρυματικό επίδομα του e-ΕΦΚΑ του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α΄ 68).
Καταβαλλόμενα από τον ΟΠΕΚΑ:
– Επίδομα κίνησης.
– Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ..
– Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία.
– Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.
– Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.
– Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή-δρεπανοκυτταρική-μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).
– Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων.
– Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης.
– Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.
– Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας