Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ύφεση και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εάν τα επίπεδα πληθωρισμού συνεχίσουν να παραμένουν υψηλά, εκτιμά η JPMorgan.

Με βάση την έρευνά της στους επενδυτές, η τράπεζα διαπίστωσε ότι αναμένει ότι η νομισματική και πιστωτική σύσφιξη, μαζί με τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους, θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων βλέπει ότι η ύφεση θα καταγραφεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Εν τω μεταξύ, η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Αν και οι ρυθμοί αύξησης των τιμών έχουν μειωθεί, παραμένουν πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Καμπανάκι JP Morgan για ακριβότερα επιτόκια – Νέες αυξήσεις δανείων

«Δεν βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός παρέχει στη Fed μια επιλογή χαλάρωσης πριν επικρατήσει μια ύφεση και διατηρούμε μια προκατάληψη κινδύνου προς μια ύφεση που θα ξεκινήσει αργότερα, με υψηλότερα τερματικά επιτόκια στις [ανεπτυγμένες αγορές] και μια πιο συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση», αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Ο κύκλος της Fed

Αυτό σε συνδυασμό με μια σφιχτή αγορά εργασίας, δίνει στους τραπεζίτες τους λόγους που χρειάζονται για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool , οι αγορές αναμένουν ευρέως άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον επόμενο μήνα, εκτιμώντας ότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία.

Αν και η Fed μπορεί να «έχει καθυστερήσει στο πάρτι», η σύσφιξη θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ανέφερε η JPMorgan.

«Το ανώτατο επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed είναι πιθανόν ορατό μετά από 475 μονάδες βάσης σύσφιξης κατά τη διάρκεια 13 μηνών», αναφέρει το σημείωμα.

Συνολικά, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μεγαλύτερη πτωτική τάση ως αποτέλεσμα των αρνητικών συνθηκών της αγοράς.

«Οι διαθέσεις μετρητών ευνοούνται έναντι των παγκόσμιων μετοχών, των εταιρικών ομολόγων υψηλής ποιότητας σε δολάρια ΗΠΑ, των εμπορευμάτων και των κρατικών ομολόγων DM που αντισταθμίζονται σε δολάρια ΗΠΑ και σχεδόν το ένα τρίτο πιστεύει ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τη χειρότερη απόδοση το 2023», αναφέρει η JP Morgan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή