Η Pernod Ricard ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε «περιορισμένες αποστολές εμπορευμάτων» στη Ρωσία, προκειμένου «να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα» των εκεί δραστηριοτήτων της. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο γιγαντιαίος γαλλικός όμιλος οινοπνευματωδών ποτών αναγκάστηκε να αναστείλει εσπευσμένως τις εξαγωγές βότκας Absolut εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων και διαμαρτυριών των καταναλωτών στη Σουηδία.

Αμέσως μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά εδάφη και το ξέσπασμα του πολέμου η Pernod Ricard ανέστειλε τις εξαγωγές των προϊόντων όλων των θυγατρικών της στη Ρωσία, όπως έπραξαν εξάλλου πάμπολλες δυτικές εταιρείες, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC.

Absolut Vodka: Ένα κοκτέιλ από το metaverse στο σπίτι σας

Ωστόσο περί τα τέλη του 2022, όταν παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στα στοκ των προϊόντων της στη ρωσική αγορά, άρχισε να εξάγει και πάλι περιορισμένες ποσότητες φιαλών κάποιων δημοφιλών ποτών, όπως είναι το τζιν Beefeater και το ουίσκι Jameson.

Δεν είναι business as usual

«Συνεχίζουμε να καταδικάζουμε απόλυτα και απερίφραστα τον αδικαιολόγητο πόλεμο που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Η απόφαση που πήραμε να επαναλάβουμε κάποιες πολύ περιορισμένες εξαγωγές προϊόντων δεν συνιστά επιστροφή στο ‘business as usual’», τονίζει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της Pernod Ricard.

«Οι αποφάσεις μας δεν ελήφθησαν ελαφρά τη καρδία. Αποκαταστήσαμε σε ένα μικρό βαθμό τις εξαγωγές μας για να διατηρηθεί οικονομικά βιώσιμη η τοπική θυγατρική μας και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να οδηγηθεί η θυγατρική στα δικαστήρια για ‘δόλια χρεοκοπία’ με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ομίλου πρόσθεσε ότι η Pernod Ricard με την κίνησή της αυτή θέλει επίσης να αποτρέψει τη δημιουργία «παράλληλων αγορών», καθώς και πιθανή νόθευση των προϊόντων της που πωλούνται στη ρωσική αγορά – του στοκ που έχει απομείνει δηλαδή.

Βασανιστικά ερωτήματα

Είναι δίχως αμφιβολία λεπτές οι ισορροπίες που καλούνται να κρατήσουν οι δυτικές επιχειρήσεις και βασανιστικά τα διλήμματα που θέτει στις διοικήσεις τους ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν πρόκειται για «καταστάσεις άσπρο-μαύρο», διότι στην εξίσωση που καλείται να λύσει εν προκειμένω μια επιχείρηση κυριαρχεί ο ανθρώπινος παράγοντας. Πάντως η Moral Ratings Agency, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στηλιτεύει την απόφαση της Pernod Ricard.

Η οργάνωση που στόχο έχει την περιφρούρηση του εμπάργκο της Δύσης κατά της Μόσχας, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και αποτροπιαστική» την απόφαση του γαλλικού ομίλου, θεωρώντας ότι «η επιστροφή στη Ρωσία ισοδυναμεί με εμπαιγμό όταν άλλες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν αποχωρήσει από τη χώρα αυτή παραμένουν εκτός».

Η Moral Ratings Agency θεωρεί ότι το Beefeater που αποστάζεται στο Λονδίνο και το Jameson που παράγεται στο Δουβλίνο και το Κορκ της Ιρλανδίας «θα στηρίξουν τη δυνατότητα της ρωσικής οικονομίας που πληρώνει για τη δολοφονία Ουκρανών».

Ξεσηκώθηκαν οι Σουηδοί

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Pernod Ricard αναγκάστηκε να αναστείλει πάλι τις εξαγωγές βότκας Absolut στη Ρωσία, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσε στη χώρα παραγωγής του προϊόντος, τη Σουηδία, η αποφασισθείσα μερική επανάληψη των εξαγωγών.

Πολλά μπαρ και εστιατόρια στη Στοκχόλμη και άλλες σουηδικές πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατέβασαν από τα ράφια τους τις φιάλες Absolut και έπαψαν να πωλούν τη βότκα στους πελάτες τους. Πολλοί Σουηδοί πολιτικοί επίσης καταδίκασαν την απόφαση της μητρικής εταιρείας Pernod Ricard. «Πολύ αιφνιδιασμένος στο άκουσμα της είδησης» δήλωσε ότι είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης του Κόμματος των Μετριοπαθών Ουλφ Κρίστερσον.

Το αποτέλεσμα ήταν ο γαλλικός όμιλος να αναθεωρήσει την απόφασή του και να αναστείλει πάλι στο σύνολό τους τις εξαγωγές και πωλήσεις Absolut στη ρωσική αγορά. «Είναι καθήκον μας να μην στοχοποιούμε και να μην εκθέτουμε τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας στη Σουηδία σε τόσο έντονες κριτικές και κατηγορίες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Pernod Ricard.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή