Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στους χώρους εργασίας, η πορεία προς τη δόξα για τους εταιρικούς ηγέτες άλλαξε.

Μπορείτε να συγκρίνετε τον μέσο εταιρικό ηγέτη με έναν βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη ή παραγωγό; Με φόντο την 95 τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, όσοι βρίσκονται στην κορυφή των οργανισμών σίγουρα πρέπει να είναι τα… πάντα όλα, όπως και ο τίτλος της ταινίας που σάρωσε.

Από την επιβίωση στην πανδημία, στην ευημερία στον χώρο εργασίας

Το να οδηγείς μια ομάδα στην επιτυχία γενικά απαιτεί συνεχή πίεση και η πανδημία δεν ήταν ιδιαίτερα καλός σύμμαχος. Οι προκλήσεις της Covid-19 ήταν τόσο ορατές που είναι δυνατό να δούμε πολύ καθαρά τώρα τι έχει και τι δεν έχει λειτουργήσει καλά.

Τρεις βασικές προτάσεις για τη λεγόμενη C-suite (την ομάδα των ανώτερων στελεχών μιας εταιρίας).

Αγκαλιάστε την αβεβαιότητα

Η ηγεσία θεωρείται συχνά ως μια σταθερή κατάσταση. Αλλά οι προκλήσεις στην αρχή της πανδημίας Covid-19 ήταν συντριπτικές και απρόβλεπτες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηγέτες έπρεπε να είναι ευέλικτοι.

Καθώς ερχόταν το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Kevin Ellis, ανώτερος συνεργάτης της PWC, συνειδητοποίησε ότι για τους 25.000 υπαλλήλους της εταιρείας η αβεβαιότητα υπονόμευε την εμπιστοσύνη. Τότε είπε: «Όλοι βλέπαμε καθημερινά briefings από τον πρωθυπουργό. Σκεφτήκαμε: Εάν δεν μπορείτε να λύσετε την καταστροφή που περνάμε, δεν μπορείτε να λύσετε το lockdown, τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορείτε να πείτε στους υπαλλήλους μας ότι οι δουλειές τους είναι ασφαλείς. Έτσι, εξετάσαμε στη συνέχεια τις ταμειακές ροές μας, εξετάσαμε την επιχείρησή μας, εξετάσαμε τις εγκαταστάσεις μας. Και καταλήξαμε ότι ακόμα κι αν το χειρότερο σενάριο συνεχιζόταν για έξι μήνες, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε όχι μόνο να πληρώνουμε τους 25.000 ανθρώπους που ήταν ήδη εδώ, αλλά και να προσλάβουμε επιπλέον 3.000 ανθρώπους».

Ο Jude Jennison, ένας coach στρατηγικής με έδρα τη Βρετανία και συγγραφέας του Leading Through Uncertainty, γράφει ότι «η αβεβαιότητα απαιτεί ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων και ένα πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί κανείς να ευθυγραμμιστεί και να λειτουργήσει». Το πλαίσιο της PWC ήταν να καταστήσει τη διατήρηση του προσωπικού προτεραιότητα μέσω της διαβεβαίωσης προς τους εργαζόμενους. Αυτή η στρατηγική φαινόταν να λειτουργεί τόσο ηθικά όσο και οικονομικά: Τα έσοδα για τις δραστηριότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατά 12% για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022. Η αβεβαιότητα δεν θα εξαφανιστεί σύντομα, αλλά είναι καλό να δούμε ένα απτό παράδειγμα για το πώς να την αγκαλιάσουμε.

Διπλάσια εμπειρία στο μισό χώρο

Το δεύτερο μάθημα είναι ότι η εμπειρία των εργαζομένων στα γραφεία έχει αλλάξει για πάντα και οι ηγέτες πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό για την εταιρική ακίνητη περιουσία.

Ο Denis McGowan, πρώην παγκόσμιος επικεφαλής ακινήτων της Standard Chartered, ο οποίος φρόντιζε 85.000 άτομα σε 1.500 τοποθεσίες, οδήγησε τη στρατηγική για τη μείωση του χώρου από 16 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια σε 11 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022. Η ομάδα του επινόησε τη φράση «διπλάσια εμπειρία, μισός χώρος» για να αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία να γίνουν τα υπόλοιπα γραφεία κόμβος εμπειρίας. Μου είπε ότι «βάλαμε χώρους συνεργασίας, σύνδεσης και σύγκρουσης στο χαρτοφυλάκιο, καθώς ξέραμε ότι αφορούσε την ενεργοποίηση χώρων για την κοινότητα των συναδέλφων, όχι απλώς την παροχή γραφείων».

Το μάθημα από αυτό για μένα είναι διπλό. Πρώτον, ότι κανείς στην εταιρική ακίνητη περιουσία δεν πιστεύει τώρα ότι ο χώρος γραφείων θα συνεχίσει στο ίδιο μέγεθος ή διαμόρφωση όπως πριν. Και δεύτερον, ότι οι ηγέτες σε ρόλους c-suite, όπως οι προϊστάμενοι εγκαταστάσεων και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου ακινήτων, αρχίζουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στον επανασχεδιασμό της εργασίας το 2023 και μετά.

Διαφοροποίηση και ανάθεση ηγεσίας

Το τρίτο είναι ένα μάθημα για τη διαφορετικότητα και την ένταξη, αλλά και ένα μάθημα που φτάνει στην κορυφή ενός οργανισμού και αναγνωρίζει ότι η μονοκαλλιέργεια δεν είναι αρκετά καλή. Η startup εταιρεία τεχνολογίας WiredScore αυξήθηκε από 65 άτομα σε 8 χώρες στις αρχές του 2020 σε 145 άτομα σε 36 χώρες σήμερα. Οι συνιδρυτές, ο Γουίλιαμ Νιούτον και ο Τομ Ρεντμέιν έχουν επικεντρωθεί στη μεταβίβαση της εξουσίας σε περιφερειακούς ηγέτες. Ο Νιούτον είπε: «Εργάζομαι για να τους βοηθήσω να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά πρέπει να έχουν τη δύναμη να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για την ανάπτυξη της εταιρείας μας ».

Οι ορισμοί της ηγεσίας εκτείνονται σε χιλιάδες. Αρκεί να πούμε ότι περίπου χίλιες ημέρες μετά την έναρξη της Covid-19, είναι ξεκάθαρο ότι όσοι έχουν καλές ηγετικές ικανότητες για να χειρίζονται την ακραία αστάθεια σε διάφορους τομείς ταυτόχρονα είναι αυτοί που αξίζουν και τα χειροκροτήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive