Αισιοδοξία για ταχεία επιστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών μετά το καθαρό αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Οι διοικήσεις τους εκτιμούν ότι εφόσον μετά τη νέα προσφυγή στις κάλπες αναδειχθεί μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν πολύ σύντομα στην πολυπόθητη αναβάθμιση, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την οικονομία, όσο και για τον κλάδο.

Αυτή είναι η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία – Οι προβλέψεις του Reuters

Η επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, θα δημιουργήσει ένα καθαρό διάδρομο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών του και την επιστροφή σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας, για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή περιπέτεια που ξεκίνησε με τη χρεοκοπία του 2010.

Ο χρησμός της Moody’s

Θα συμβάλλει με τον τρόπο αυτό ο τραπεζικός τομέας στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, με την παροχή περισσότερων και φθηνότερων πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό είναι το σημείωμα της Moody’s, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης ως προς τις επόμενες αποφάσεις της αναφορικά με το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου.

Σε αυτό χαρακτηρίζεται «πιστωτικά θετική» η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και γίνεται λόγος για πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Ba2 σε Βa3.

Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει τη συνέχιση των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων, που θα επιφέρουν μεταξύ άλλων βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου.

Τα δυνητικά οφέλη

Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει σημαντική ώθηση στις τράπεζες. Συγκεκριμένα:

  • Θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησής τους. Μία πρώτη γεύση πήρε χθες η αγορά με την σοβαρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στους κρατικούς ομολογιακούς τίτλους.

Η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διεθνείς αγορές και η υποχώρηση των επιτοκίων, στο σημερινό περιβάλλον αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, θα έχει δύο βασικές θετικές επιδράσεις:

Πρώτον, τη μείωση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της ζήτησης το επόμενο διάστημα.

Δεύτερον, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδιασμών των συστημικών ομίλων, που καλούνται έως και το 2026 να προχωρήσουν σε μπαράζ εκδόσεων ομολόγων για την κάλυψη των στόχων MREL.

Η μείωση στα επιτόκια των τίτλων που θα εκδοθούν θα περιορίσει τα έξοδα για τόκους, δίνοντας ώθηση στην προ φόρων κερδοφορία και θα βελτιώσει τις προοπτικές για επιστροφή στην εποχή των μερισμάτων και στη σχετική σύγκληση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  • Θα υποχωρήσει ο κίνδυνος των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την έκθεσή τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα, η επιλεξιμότητά τους από μεγάλα θεσμικά funds, των οποίων τα χαρτοφυλάκια διαρθρώνονται σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό από χρεόγραφα εκδοτών αυτής της κατηγορίας, θα περιορίσει τις διακυμάνσεις τους, άρα και το σχετικό ρίσκο.
  • Θα διευρυνθεί σημαντικά η επενδυτική βάση για τον εγχώριο κλάδο, διευκολύνοντας την προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων για την εφαρμογή της πολιτικής αποεπένδυσης του Ταμείου
  • Θα διευκολύνει την προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, οι δείκτες των οποίων αν και έχουν μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Την επόμενη τριετία οι τράπεζες μεταξύ άλλων προγραμματίζουν συναλλαγές αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος αναμένεται να συμβάλει προς την κατεύθυνση επίτευξης καλύτερων όρων.

Επιπλέον, δημιουργούνται οι συνθήκες για την προσέλκυση επενδυτών που θα τοποθετηθούν σε προβληματικές σήμερα, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να επιστρέψουν σε διατηρήσιμη κερδοφορία.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιταχυνθεί ο ρυθμός αποθεραπείας του υφιστάμενου αποθέματος κόκκινων δανείων.

Τέλος, η αναμενόμενη άνοδος των επενδύσεων στη χώρα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών κόντρα στην αύξηση των δόσεων που προκαλεί η διαμόρφωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε ιστορικά υψηλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις