Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο. Η Go First της Ινδίας έχει χρεοκοπήσει – η δεύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας που χρεοκοπεί από το 2019. Η επακόλουθη δημόσια και πικρή διαμάχη της με προμηθευτές κινητήρων και εκμισθωτές θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη τη βιομηχανία και στο εξωτερικό.

Η αφθονία φθηνών καυσίμων μεταξύ 2014 και 2018 βοήθησε την Go, καθώς και ανταγωνιστές της όπως η αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων,IndiGo  της InterGlobe Aviation και η SpiceJet, να επεκταθούν επιθετικά. Η καθημερινή επιβατική κίνηση αυξάνεται στα ύψη, αλλά το οικονομικό άγχος αυξάνεται λόγω του σκληρού ανταγωνισμού, των υψηλών φόρων και τελών αεροδρομίου και άλλων ζητημάτων. Η ανάκαμψη των τιμών του αργού βλάπτει επίσης. Το 2019, ο κάποτε γίγαντας Jet Airways κατέβασε ρολά, μετά από πόλεμο τιμών. Αεροσκάφη με τα λογότυπα και των δύο εταιρειών που δεν επιχειρούν βρίσκονται πλέον καθηλωμένα σε ινδικά αεροδρόμια.

Η Go, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας με μερίδιο αγοράς 7%, κατηγορεί τους «ελαττωματικούς» κινητήρες της Pratt & Whitney που υποστηρίζονται από την Raytheon Technologies. Ωστόσο, ο αερομεταφορέας εξαιρετικά χαμηλού κόστους έχει δημοσιεύσει τρία συνεχόμενα χρόνια βαριών απωλειών και καθυστερημένα σχέδια δημόσιας εγγραφής. Οφείλει περίπου 65 δισεκατομμύρια ρουπίες (798 εκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας και της Deutsche Bank, και περισσότερα σε πωλητές και εκμισθωτές. Το χρέος του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του κόστους μίσθωσης, ανήλθε σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος έως τον Μάρτιο του 2023 – στο ίδιο επίπεδο με τα συνολικά έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Icra.

Οι δυσαρεστημένοι εκμισθωτές αντεπιτίθενται. Δικαστήριο στο Νέου Δελχί απαγόρευσε σε εκμισθωτές να ανακτήσουν αεροπλάνα που η Go έχει «παρκάρει», προκαλώντας δικαστική διαμάχη μεταξύ του αερομεταφορέα και εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της SMBC Aviation Capital που υποστηρίζεται από τη Sumitomo. Μια παγκόσμια ένωση βιομηχανίας, η Aviation Working Group, έθεσε την Ινδία σε λίστα παρακολούθησης για παραβίαση παγκόσμιων συμβάσεων για την ανάκτηση αεροσκαφών. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα ασφάλιστρα μίσθωσης για άλλες αεροπορικές εταιρείες ώστε να ληφθούν υπόψη οι αβεβαιότητες σχετικά με την ανάκτηση αεροσκαφών στη χώρα.

Όλα αυτά απειλούν να περιορίσουν τις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να μετατρέψει την Ινδία σε παγκόσμιο αεροπορικό κόμβο. Η κυβέρνησή του κατασκευάζει 73 νέα αεροδρόμια και πιέζει εγχώριους αερομεταφορείς να αποσπάσουν μερίδια πτήσεων μεγάλων αποστάσεων από τις Singapore Airlines και ανταγωνιστές του Κόλπου, όπως η Emirates και η Qatar Airways. Περισσότεροι Ινδοί θα επιλέξουν πτήσεις έναντι τρένων και λεωφορείων: επίσημες εκτιμήσεις αναμένουν ότι η κίνηση στα έξι μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Air India που ελέγχεται από τον όμιλο Tata αγόρασε αριθμό ρεκόρ 470 νέων αεροσκαφών τον Μάρτιο και η IndiGo, η οποία κατέχει μερίδιο 57% της εγχώριας αγοράς, βρίσκεται σε συζητήσεις για αγορά 500 αεριωθουμένων. Τα προβλήματα της Go μπορεί να μην αναβάλει αυτά τα σχέδια, αλλά υπόσχεται κάποιες επιπλέον αναταράξεις στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners