Η τουρκική λίρα κινδυνεύει με πτώση 29% εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκλεισε άλλη μια πενταετή θητεία, επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά.

Όπως έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley, σε σημείωμά τους μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το τουρκικό νόμισμα μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά και να αποδυναμωθεί κοντά στις 28 λίρες έως το τέλος του έτους, αν δεν αλλάξει κατεύθυνση της πολιτικής. Το νόμισμα έκλεισε στα 19,97 ανά δολάριο την Παρασκευή, κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το οικονομικό «ναρκοπέδιο» του Ερντογάν – Γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν στα επιτόκια – πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό – έχει αφήσει τις αγορές να εξαρτώνται από ένα απρόβλεπτο μείγμα ad-hoc κανονισμών και παρεμβάσεων, με νέα μέτρα που εισάγονται ανεπίσημα συχνά. Έστειλαν επίσης ξένους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες μετοχές και ομόλογα να μειώνονται κατά περίπου 85%, ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013.

«Χωρίς αλλαγή στο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής για να δοθεί προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό και να υιοθετηθούν φιλικές προς την αγορά πολιτικές, οι υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας πιθανότατα θα διατηρήσουν ζωντανούς τους μακροοικονομικούς κινδύνους, αυξάνοντας την ευαισθησία σε παγκόσμιους κραδασμούς (τιμές εμπορευμάτων, Fed) καθώς και τη διαθεσιμότητα συναλλάγματος εισροές από περιφερειακούς εταίρους», έγραψαν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...