Oλοένα και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στην «πατρίδα», λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, της επιβράδυνσης της Κινεζικής οικονομίας, αλλά και του Tik Tok, σύμφωνα με το CNBC.

Μια νέα τάση έρχεται για να ανατρέψει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς οι εταιρείες αναζητούν προϊόντα – όπως ρούχα και τσιπ υπολογιστών – πιο κοντά στην έδρα τους, απομακρυνόμενες από χώρες όπως η Κίνα. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη ανησυχούν περισσότερο για την εγχώρια παραγωγή παρά για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις τους.

ΗΠΑ: Οι τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού προς μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Τα προβλήματα της Κίνας

Η Κίνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας παραγωγής για μια δεκαετία, χάνει την κυριαρχία της — και η εργοστασιακή της δραστηριότητα μειώθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειες της πανδημίας Covid-19 συνεχίζουν να διαταράσσουν τη ναυτιλία, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες εταιρείες επανεξετάζουν τις μεθόδους προμήθειας πρώτων υλών.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ προωθούν κίνητρα για την εγχώρια κατασκευή τσιπ υπολογιστών και εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο 43 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της αγοράς ημιαγωγών.

Τα κέρδη «δείχνουν» επαναπατρισμό

Επιπλέον, πρόσφατες αναφορές σημειώνουν την ανοδική τάση της εγχώριας μεταποίησης κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Σε μια ανάλυση των κερδών του S&P 500, η ​​Bank of America υποστήριξε ότι η  μετατόπιση της παραγωγής- κατά την οποία οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή από το εξωτερικό στις χώρες όπου πωλούνται τα αγαθά – αυξήθηκε κατά 128% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η UBS εξέτασε επίσης την τάση, με πολλά ανώτατα στελέχη σε διαφορετικούς τομείς που ερωτήθηκαν από την τράπεζα να σκοπεύουν να μετακινήσουν τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας πιο κοντά στην πατρίδα τους — το 78% στην Ευρώπη, το 70% στις ΗΠΑ και το 54% στην Κίνα σχεδιάζουν να το κάνουν, σύμφωνα με σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαρτίου.

Η χρηματιστηριακή Strategas Securities ανέλυσε τις κλήσεις κερδών του S&P 1500 για το προηγούμενο έτος, διαπιστώνοντας μια «αξιοσημείωτη άνοδο» στις αναφορές για «reshoring» και «nearshoring» – όπου οι παραγωγικές δραστηριότητες μεταφέρονται σε χώρες πιο κοντά στις ΗΠΑ.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έλλειψη αναφορών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, καθώς η χαμηλή ανάπτυξη/πληθωρισμός, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τελικά η παγκοσμιοποίηση βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Strategas Securities Ryan Grabinski σε ένα ερευνητικό σημείωμα στις 21 Απριλίου.

Η βιομηχανία μόδας

Στη βιομηχανία ένδυσης, το μοντέλο παραγωγής αγαθών στο εξωτερικό και αποστολής τους εκεί όπου υπάρχει ζήτηση έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον βετεράνο του κλάδου Bill McRaith.

«Το μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε τα τελευταία 30 χρόνια είναι περιττό σε αυτό το σημείο. Θα πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

Μια λύση για αυτό, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι να δημιουργηθεί ένα «πλέγμα ανεφοδιασμού», είπε ο McRaith, όπου ορισμένα αγαθά  θα συνεχίζουν να προέρχονται από υπεράκτιες χώρες, άλλα θα αγοράζονται από γειτονικές χώρες και ένα τρίτο μέρος θα κατασκευάζεται κοντά στις περιοχές που πωλούνται.

Το φαινόμενο TikTok

Στην ένδυση, ο αριθμός των  πωλήσεων κοινών ρούχων όπως τα λευκά πουκάμισα είναι αρκετά εύκολο να προβλεφθεί, επομένως η κατασκευή και η αποστολή αυτών των ειδών από το εξωτερικό είναι λογικό, είπε ο McRaith στο CNBC.  Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να είναι συμφέρουσα για πιο εξειδικευμένα είδη μόδας που διαφημίζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να δρουν γρήγορα για να παράγουν είδη που παρέχονται τοπικά.

Τον προηγούμενο μήνα, ο κινεζικός κολοσσός της ένδυσης Shein ανακοίνωσε μια επένδυση 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή του στη Βραζιλία για την αγορά της Λατινικής Αμερικής, μια κίνηση που ο McRaith αναμένει ότι η εταιρεία θα επαναλάβει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. «Μπορούν να αντέξουν οικονομικά να παράγουν αγαθά τοπικά, πολύ περισσότερα από ό,τι μπορεί οποιοσδήποτε άλλος λιανοπωλητής», τόνισε.

Ρεκόρ προσλήψεων

Οι αμερικανικές εταιρείες πρόκειται να πραγματοποιήσουν ρεκόρ προσλήψεων στη μεταποίηση, σύμφωνα με τον όμιλο Reshoring Initiative, με περίπου 360.000 ανακοινώσεις θέσεων εργασίας το 2022, αυξημένες κατά 53% από το 2021. Οι κατασκευαστές ηλεκτρικού εξοπλισμού ανακοίνωσαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, με τις μπαταρίες EV να έχουν την μερίδα του λέοντος, ακολουθούμενες από τους κατασκευαστές προϊόντων υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ.

Οι μπαταρίες λιθίου

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο, παρέχει φορολογικές εκπτώσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα. Τον Φεβρουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι στοχεύει στην κατασκευή  500.000 δημόσιων σταθμών φόρτισης EV στους αυτοκινητόδρομους μέχρι το 2030.

Το υδροξείδιο του λιθίου είναι βασικό συστατικό των μπαταριών EV, με το μεγαλύτερο μέρος του να παράγεται στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ πρόκειται να ωφελήσουν τους εγχώριους προμηθευτές, δήλωσε ο Keith Phillips, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας εξόρυξης Piedmont Lithium.

«Εάν οικοδομήσουμε μια οικονομία βασισμένη στον ηλεκτρισμό και τις μπαταρίες, θα είναι πολύ σημαντικό για να δημιουργήσουμε τη δική μας αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε στο «Street Signs Asia» του CNBC τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή