Προειδοποιητικό σήμα προς τις τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τον πρώιμο γύρο των stress test έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Mαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) έστειλαν μήνυμα στις τράπεζες, οι οποίες καταγράφουν κέρδη από την άνοδο των επιτοκίων, να προετοιμαστούν καθώς στα τελικά stress tests θα γίνουν προσαρμογές για καταλήξουν σε πιο αξιόπιστα αποτέλεσματα τα οποία δεν θα είναι τόσο ρόδινα για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τράπεζες: Ύφεση 5,5% την τριετία 2023 – 2025 στο ακραίο σενάριο των stress tests

Η αξιολόγηση είναι σημαντική για τις τράπεζες, διότι δίνει εικόνα για την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς και διαμορφώνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ένα «καθαρό πιστοποιητικό υγείας» ενισχύει την περίπτωση διανομής δισεκατομμυρίων ευρώ σε μερίσματα στους μετόχους, ακόμη και σε περιοόδους που αυξάνεται η οικονομική αβεβαιότητα.

Μετά την είδηση ο δείκτης Euro Stoxx Banks των 23 τραπεζών περιόρισε κέρδη του.

Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες εξετάζονται βάσει ενός δυσμενούς σεναρίου και ενός πιο ευνοϊκού βασικού σεναρίου για την τριετία έως το 2025. Το φετινό stress test χαρακτηρίστηκε ως το πιο σκληρό οικονομικό σενάριο μέχρι σήμερα, ωστόσο τα αποτελέσματα των τραπεζών ενισχύθηκαν από την αύξηση των κερδών πέρυσι λόγω της ανόδου των επιτοκίων και των χαμηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Αυτό οδήγησε ορισμένους αξιωματούχους να επισημάνουν ότι οι εξετάσεις δεν δείχνουν επαρκή επιδείνωση αυτής της αρχικής θέσης.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα ισχυρότερα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες που έχουν κάνει για να  θωρακιστούν και ως εκ τούτου θα πρέπει να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Οι ρυθμιστικές αρχές  όμως είναι επιφυλακτικές  καθώς μια εξέταση με πιο επιεική κριτήρια θα μπορούσε να  επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν υπερβολικά τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια» για να μοιράσουν μερίσματα στους μετόχους σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.

Κανένας εφησυχασμός

Οι αρχές δεν έχουν την πολυτέλεια να εφησυχάσουν, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την εκ περιτροπής την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του μήνα. «Η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι φυσικά σταθερή», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Αλλά πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και να είμαστε σε εγρήγορση, διότι με την αύξηση των επιτοκίων και τον περιορισμό της ρευστότητας, είναι σαφές ότι τα πιο αδύναμα σημεία που μπορεί να υπάρχουν στον τομέα θα μπορούσαν να επηρεαστούν».

Οι ρυθμιστικές αρχές θα αναγκάσουν πιθανότατα τις τράπεζες των οποίων οι προβλέψεις αποκλίνουν σημαντικά από τις δικές τους, να συνυπολογίσουν τους υπολογισμούς τους, στην περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφορά, αναφέρουν οι πηγές. Αυτή η φάση, γνωστή ως διασφάλιση ποιότητας, θα είναι πιθανώς πιο σκληρή από τις προηγούμενες ασκήσεις.

Ιδιωτικά, οι ρυθμιστικές αρχές, οπως αναφέρει το Bloomberg, λένε ότι η διαδικασία αμφισβήτησης των τραπεζών αφορά την πίεση για πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα και σημειώνουν ότι η μεθοδολογία και τα κεντρικά σενάρια παραμένουν αμετάβλητα. Οι τραπεζίτες και οι επαγγελματικές ενώσεις όμως έχουν διαφορετική άποψη, λέγοντας ότι έχουν την εντύπωση ότι η ΕΑΤ και η ΕΚΤ απλώς επιδιώκουν χειρότερα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου τα stress test βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση μεταξύ τραπεζιτών και στελεχών της ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η δαινομή μερισμάτων στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών

Η αγωνία για τα θετικά αποτελέσματα είναι άλλο ένα σημάδι της δύσκολης στιγμής για τις τράπεζες και τους επόπτες τους. Τα υψηλότερα επιτόκια υπήρξαν ευλογία για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, αλλά η ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων έπιασε απροετοίμαστους ορισμένεw μικρότερες τράπεζες στις ΗΠΑ, με καταστροφικές συνέπειες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να ανταμείψουν τους μετόχους τους μετά από χρόνια ισχνών αποδόσεων, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές είναι επιφυλακτικές και δεν θέλουν τα τραπεζικά ιδρύματα να αισθάνονται υπερβολική ασφάλεια.

Ο Andrea Enria, ο οποίος είναι επικεφαλής του βραχίονα τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ επισημαίνει ότι η ρυθμιστική αρχή εστιάζει στο πώς οι τράπεζες αναμένουν να εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου τους, όταν εξετάζει τα επιμέρους σχέδια διανομής χρημάτων στους μετόχους. «Θέλουμε μια σταθερή κεφαλαιακή πορεία που προβλέπεται από την τράπεζα», τόνισε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Goldman Sachs στο Παρίσι, χωρίς όμως να αναφερεί σε κάποια τράπεζα συγκεκριμένα. «Εάν η τράπεζα είναι σε θέση να μας πείσει ότι ακόμη και υπό ένα αξιοπρεπώς συντηρητικό δυσμενές σενάριο, θα είναι σε θέση να τηρήσει όλα τα εποπτικά κριτήρια, τότε δεν θα υπάρχουν περιορισμοί από την πλευρά μας όσον αφορά τη διανομή τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή