Στην αύξηση του κατώτατου μισθού για δεύτερη φορά φέτος προχώρησε η Τουρκία, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν το έργο της νέας οικονομικής ομάδας της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 34% σε 11.402 λίρες (483 δολάρια) καθαρά αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισικάν σε τηλεοπτικά σχόλια από την Άγκυρα.
Η κίνηση αυτή θα αποκαταστήσει μέρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, πάνω από το ένα τρίτο των οποίων αμοίβεται τον κατώτατο μισθό. Αλλά θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, την ώρα που η κυβέρνηση δεσμεύεται να τον μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά.
Η νέα ομάδα επί των οικονομικών
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανασυγκρότησε την οικονομική του ομάδα μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, φέρνοντας ονόματα με εμπειρία στη Wall Street εν μέσω υποσχέσεων να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο νέος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών, δήλωσε ότι θα υιοθετήσει “ορθολογικές” πολιτικές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η κεντρική τράπεζα, υπό τον νέο διοικητή Hafize Gaye Erkan, αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο στο 20% από το τρέχον 8,50% την Πέμπτη, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας ανέρχεται σήμερα στο 39,6%, αφού κορυφώθηκε στο 85,5% πέρυσι.
Προτεραιότητα
Η προτεραιότητα της νέας του οικονομικής ομάδας θα είναι να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα από το τρέχον επίπεδο του περίπου 40%, διεμήνυσε το πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, το χέρι μας είναι πιο δυνατό», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του σε ομάδα Τούρκων εξαγωγέων το Σάββατο. «Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο, αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας οικονομικής ομάδας μας».
Είπε επίσης ότι η οικονομία ανακάμπτει έντονα μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο.
Η προσήλωση του Ερντογάν με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια επιτάχυνε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μαζικές εκροές από ξένους επενδυτές ομολόγων και μετοχών. Η κεντρική τράπεζα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη λίρα. Το νόμισμα εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.
Οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν θα τερματίσουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.
Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 22 Ιουνίου.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία