
Tον καθοριστικό ρόλο του καθαρού εξηλεκτρισμού στην επιτάχυνση της πορείας της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα, επιβεβαιώνει η μελέτη «Decarbonisation Speedways» της Eurelectric, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.
Ο ευρωπαϊκός επαγγελματικός φορέας της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει σε μελέτη του ότι η επιτυχία της Ευρώπης εξαρτάται, από κρίσιμους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της αδειοδότησης, των δικτύων και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.
Η δράση για το κλίμα, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η επανεκβιομηχάνιση απαιτούν μια φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική και ισορροπημένη στρατηγική αποανθρακοποίησης για την Ευρώπη. Μέχρι το 2050, το 70% της τελικής ζήτησης ενέργειας που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα στις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα.
Οι ΑΠΕ
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια είναι η πιο οικονομικά αποδοτική λύση για τον περιορισμό των εκπομπών και τη μείωση της χρήσης ενέργειας χάρη στην ανώτερη ενεργειακή της απόδοση. Οι μεταφορές θα σημειώσουν το μεγαλύτερα οφέλη αποδοτικότητας, με τουλάχιστον 53% μείωση της χρήσης ενέργειας το 2050 σε σύγκριση με το 2015.
Η μελέτη Decarbonisation Speedways υποδεικνύει ότι η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040, μαζί με μια δεκαπλάσια επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μια σταθερή βάση αμετάβλητης ισχύος για να καλύψει περίπου 4.600 TWh της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040. Η επίτευξη τέτοιων αριθμών που προκαλούν δέος απαιτεί πολιτικές που θα το επιτρέπουν.
Eurelectric: Νέος αντιπρόεδρος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης
Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του κλάδου για κλιματική ουδετερότητα, ο Πρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum, δήλωσε:
«Η Ε.Ε. έχει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για το 2030. Η αλλαγή ταχύτητας που θα επιτύχουμε την τρέχουσα δεκαετία θα καθορίσει την επιτυχία μας στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου θέσουμε για το 2040. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην επίτευξη προόδου εδώ και τώρα. Αυτό σημαίνει διασφάλιση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της ηλεκτροπαραγωγής και των υποδομών δικτύου, διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας – και εκσυγχρονισμό των δικτύων μας για την διαχείριση ενός μεγαλύτερου και πολύ πιο σύνθετου συστήματος».
Μαζικές επενδύσεις
Οι μαζικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή και τις υποδομές είναι απαραίτητες για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Με κατάλληλα σχεδιασμένες πολιτικές, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν €175 δισ. ετησίως από την αποφυγή εισαγωγών καυσίμων και να επωφεληθούν από χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Η μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανταγωνιστικότητα θα ωφελήσουν επίσης την Ευρώπη και θα μειώσουν το οικονομικό κόστος.
Η ανάγκη για δράση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Η Eurelectric καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής να θεσπίσουν τους αναγκαίους παράγοντες που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα με φιλοδοξία και ρεαλισμό.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ