Η γραμμή του τερματισμού φαίνεται. Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τρέπεζας Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC, αναφορικά με την προοπτική ολοκλήρωσης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, εξηγώντας ότι οι αυξήσεις έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στις συνθήκες χρηματοδότησης και κατά συνέπεια να επηρεάζεται η πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Εάν αυτό επιβραδυνθεί, είπε, θα επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός.

Fed-ΕΚΤ: Αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

SOS η αύξηση των μισθών

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παράμετρο των μισθολογικών αυξήσεων, επισημαίνοντας ότι οι τιμές δεν πρόκειται να αυξηθούν τόσο απότομα φέτος όσο πέρυσι, όταν η αγορά ήρθε αντιμέτωπη με το σοκ που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία. Πρόσθεσε, όμως, ότι «είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις, την αύξηση των μισθών και τη συμπεριφορά του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να δράσει πιο δυναμικά. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει επίσης να παίξει ρόλο εάν θέλουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό».

Όπως είπε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε την ισχυρή ανάπτυξη, ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί.

Εμπιστοσύνη στις τράπεζες

Σε ό, τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο στην ευρωζώνη και ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ νιώθει σιγουριά για αυτόν, ο Λουίς ντε Γκίντος παρέπεμψε στα αποτελέσματα των stress test που θα δημοσιευτούν τον Ιούλιο. Είπε, πάντως, ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει καλά τους πρόσφατους κραδασμούς από τις τράπεζες στις ΗΠΑ και την Credit Suisse. Ωστόσο, η πρόσφατα δημοσιευμένη Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόνισε ορισμένους κινδύνους και ευπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των δανείων και της πιθανής αύξησης των ποσοστών αθέτησης υποχρεώσεων.

Υπήρξε κρίση φήμης, αλλά όχι τόσο κρίση εμπιστοσύνης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων θα ήταν σημαντικό για να κρατήσει μακριά τη δυσπιστία. «Η έλλειψη αυτού του είδους συστήματος είναι η μεγαλύτερη ευπάθεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος».

Να αυξηθούν και τα επιτόκια καταθέσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, αλλά σε ορισμένες χώρες, οι καταθέσεις δεν λαμβάνουν τόκους. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, θα πρέπει να αυξάνονται γενικά, από την πλευρά του ενεργητικού και του παθητικού. Υπάρχει πάντα μεγαλύτερη αντίσταση για την αύξησή τους από την πλευρά του παθητικού. Αλλά αυτό πρέπει να συμβεί αργά ή γρήγορα. Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε όλους τους τομείς, τόνισε.

Στο ερώτημα εάν εκτιμά ότι η επόμενη κρίση δεν θα είναι οικονομικής φύσης, είπε ότι οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις ξεκινούν πάντα στην πραγματική οικονομία λόγω υπερβολικού χρέους. Δεν είναι αυτή η κατάσταση επί του παρόντος, εκτιμά, όμως προειδοποίησε ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν αυξηθεί. Και με τα επιτόκια να αυξάνονται, οι ευπάθειες που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσαν να βγουν στην επιφάνεια. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή