Διάταγμα που παρατείνει χρονικά την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν προς τη Μόσχα, υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας πως πρόκειται για την απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο που επέβαλαν οι G7 και η ΕΕ.

Η αρχική απαγόρευση τέθηκε αρχικά σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2023 και επρόκειτο να λήξει την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Με βάση το νέο διάταγμα η ισχύς της παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Το προεδρικό διάταγμα απαγορεύει, επίσης, τις παραδόσεις πετρελαίου και πετρελαιοειδών στην περίπτωση που οι συμβάσεις καθορίζουν άμεσα ή έμμεσα το ανώτατο όριο.

Υπενθυμίζεται πως η ομάδα των G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής 60 δολ. ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.

Δοκιμάζει την υπομονή του ΟΠΕΚ

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσει τη σχέση της με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ορισμένες άλλες δυνάμεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως στην Ανατολή.

Ωστόσο, έναν χρόνο και πλέον μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο Πούτιν φαίνεται να διαλύει σταδιακά τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.

Τον τελευταίο διάστημα, η Ρωσία αναπτύσσει ενεργειακές σχέσεις με δυνάμεις που είναι ανοιχτές στο φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριό της, μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στον ενεργειακό της τομέα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κατάφερε να προσελκύσει τις τεράστιες αγορές της Ινδίας και της Κίνας, καθιστώντας την τον κύριο εξαγωγέα αργού της Κίνας νωρίτερα φέτος. Αλλά τώρα η Ρωσία μπορεί να βλάπτει τον ΟΠΕΚ, τον ίδιο τον οργανισμό που έχει ενισχύσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του όλα αυτά τα χρόνια.

Πώς αλλάζει τον πετρελαϊκό χάρτη το δυναμικό comeback του Ιράν

Η επέκταση του ΟΠΕΚ

Όπως γράφει το oilpirce.com το 2016 ο ΟΠΕΚ επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Ρωσία, στον ΟΠΕΚ+, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Καθώς η Ρωσία έχασε τις πωλήσεις πετρελαίου στη Δύση, ο ΟΠΕΚ+ φάνηκε να υποστηρίζει τον Πούτιν στους στόχους του να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, συμφωνώντας σε περικοπές παραγωγής σε όλα τα κράτη μέλη του για να στηρίξει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρθηκε ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ήταν δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

«Καμπανάκι» ΟΠΕΚ για την οικονομία- Πώς θα κινηθεί η αγορά πετρελαίου

Ο οργανισμός συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 500.000 bpd σε μια συνάντηση τον Απρίλιο, και ωστόσο η Ρωσία συνέχιζε να προμηθεύει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου με έκπτωση στην αγορά για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της και να βοηθήσει τις προσπάθειές της στη σύγκρουση κατά της Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει παρόλο που η ομάδα των χωρών της G7 έχει επιβάλει ανώτατο όριο 60 δολαρίων ανά βαρέλι για τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.

Φαίνεται τώρα ότι ο Πούτιν ήθελε να κερδίσει την υποστήριξη του ΟΠΕΚ για να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές της ενέργειας εις βάρος των άλλων κρατών μελών του ομίλου. Οι επανειλημμένες μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ έχουν ωθήσει τις τιμές όλο και υψηλότερα στο παρελθόν, γεγονός που επέτρεψε στη Ρωσία να μειώσει τις τιμές του ΟΠΕΚ για να προσελκύσει αγοραστές και να συνεχίσει να πουλά αργό.

Συνεχίζονται οι ροές

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι ροές ρωσικού αργού πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές, παρά τις προ μηνών αναφορές της Μόσχας ότι ως το τέλος του 2023 σκοπεύει να διατηρεί την πετρελαϊκή παραγωγή χαμηλότερα κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο των κινήσεων του ΟΠΕΚ+ για στήριξη των τιμών.

ΟΠΕΚ+: Παραμένει κυρίαρχος στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, ο μέσος όρος των δια θαλάσσης αποστολών φορτίων πετρελαίου τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αυξήθηκε την περίοδο έως τις 5 Μαΐου στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. Και, όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, δεδομένου ότι σχεδόν όλο το αργό της Ρωσίας να πηγαίνει στην Κίνα και την Ινδία, οι όγκοι προς την Ασία σημείωσαν επίσης νέο υψηλό.

Πού είναι η μείωση της παραγωγής;

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι οι υψηλές εξαγωγές μέσω θαλάσσης αντισταθμίστηκαν από μια μη αναφερόμενη πτώση των ροών μέσω αγωγών προς την Ευρώπη δεν φαίνεται να αντέχει σε έλεγχο. Και αυτό γιατί, ενώ οι εξαγωγές μέσω του αγωγού Druzhba προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί, η πτώση συνέβη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν ανακοινωθεί η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής, ενώ συνοδεύτηκε από άλμα στις εξαγωγές δια θαλάσσης. Τα φορτία αργού στα δεξαμενόπλοια συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έτσι, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η Μόσχα ίσως χρειαστεί να εργαστεί σκληρά για να πείσει τους εταίρους της στον οργανισμό των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών ότι όντως εφαρμόζει τη δέσμευσή της για μείωση της παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια