Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ήταν χαμηλότερος του αναμενομένου, προκαλώντας φόβους για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κορυφώθηκαν στο τέλος οι απώλειες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,38% στις 7.406 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,23% στις 16.068 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,12% στις 7.291 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η ελβετική εταιρεία λιανικής Richemont υποχώρησε 8,2%, αφού τα στοιχεία των πωλήσεών της έδειξαν επιβράδυνση της ζήτησης στις ΗΠΑ, αν και σημαντική ανάκαμψη στην Ασία.

Από την άλλη, άλμα 31% σημείωσε η Argenx, καθώς πέτυχαν οι πρώτες δοκιμές σε ένα νέο φάρμακο για το μυικό σύστημα.

Κίνα και ΔΝΤ

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του αναμενομένου 7,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε επίπεδο τριμήνου, η ανάπτυξη ήταν της τάξεως του 0,8%, βραδύτερη από το ρυθμό 2,2% που καταγράφηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Υποστηρικτικά πάντως λειτουργεί η νέα εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο πληθωρισμός των χωρών της Ομάδας των 20 φαίνεται να έχει κορυφωθεί. Ωστόσο, στις περισσότερες από τις χώρες της G20, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

“Στη μάχη κατά του πληθωρισμού υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στη δραστηριότητα, με τη σύσφιξη των τραπεζικών προτύπων δανεισμού στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφύγουν τους “πρόωρους πανηγυρισμούς”: τα διδάγματα από προηγούμενα πληθωριστικά επεισόδια δείχνουν ότι η πολύ πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής μπορεί να αναιρέσει την πρόοδο στον πληθωρισμό”, έγραψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε σημείωμά της.

Στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, στη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η Deutsche Bundesbank, η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς παρά τις «ασθενείς οικονομικές» επιδόσεις, η αγορά εργασίας παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, η αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης των προηγούμενων μηνών σταμάτησε τον Μάιο, προστίθεται στην έκθεση.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία και οι κατασκευές δεν μπόρεσαν να επεκτείνουν την παραγωγή τους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μόνο η βιομηχανία επιβραδύνθηκε λόγω της αποδυνάμωσης της ξένης ζήτησης και η διάθεση των επιχειρήσεων επιδεινώθηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές