Η κλιματική κρίση είναι εδώ.
Και στο πέρασμα της καίει ότι βρίσκει ζωντανό αφήνοντας πίσω της μαύρη κι έρημη γη.
Χρόνο με το χρόνο οι συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη μας γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα.
Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν τα 50άρια των βαθμών Κελσίου ως μόνιμη κατάσταση, ενώ η απειλή αφανισμού ειδών της πανίδας και της χλωρίδας γίνεται όλο και πιο ορατή.
Η περιβαλλοντική επιβάρυνση με τις εκπομπές των αέριων ρύπων του θερμοκηπίου βαίνει διαρκώς αυξανόμενη τόσο από τους πολέμους σε μέρη του πλανήτη όσο και από την φρενήρη χρήση των ορυκτών καυσίμων.
Η Ελλάδα
Και φυσικά όλοι μας είμαστε υπόλογοι για το ζοφερό μέλλον που διαμορφώνουμε στον πλανήτη όπου οι ίδιοι ζούμε.
Για την ακρίβεια λειτουργούμε ως «ιδανικοί αυτόχειρες».
Όλες τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να φρενάρουμε την κλιματική κρίση τις μεταθέτουμε πιο πίσω ή κάνουμε ότι μπορούμε για να μην τις πραγματοποιήσουμε.
Στην Ελλάδα για παράδειγμα, σε μία χώρα πλούσια από ήλιο και άνεμο, συνεχίζουμε να βάζουμε εμπόδια στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση της δωρεάν ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Επιμένουμε στα ορυκτά καύσιμα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, λιγνίτη και πετρέλαιο.
Αν και η ενεργειακή κρίση θα έπρεπε να είναι το εφαλτήριο για την άρση των όποιων εμποδίων στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας εντούτοις διαπιστώσαμε να σηκώνονται ακόμη υψηλότερα τείχη.
Οριζόντιοι αποκλεισμοί
Μόλις τον περασμένο μήνα, οι σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τους ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ οι ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ επισήμαναν: «Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν μελέτες, κρατικές πρωτοβουλίες ή και αποφάσεις σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τυφλούς οριζόντιους αποκλεισμούς εκτεταμένων περιοχών όπως π.χ. η πρωτοβουλία για τα «Απάτητα Βουνά».
Οι ίδιοι φορείς καυτηρίασαν και το γεγονός της ελλιπούς ως και ανύπαρκτης ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη των ΑΠΕ. Σημείωσαν πως «οι τοπικές κοινωνίες υπόκεινται σε συνεχή παραπλάνηση και παραπληροφόρηση με την ελληνική πολιτεία να μην έχει φροντίσει να εξηγήσει η ίδια, απλά και συστηματικά, τα οφέλη για την κοινωνία που προκύπτουν από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, ούτε έχει εξασφαλίσει ακόμα την έγκαιρη και τακτική πληρωμή των ανταποδοτικών τελών στους κατοίκους των κοινοτήτων που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα».
Τα οφέλη
Ας δούμε όμως ορισμένα από τα οφέλη της λειτουργίας των αιολικών πάρκων στη χώρα μας:
- Μόνο το 2022 παρήγαγαν το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας τις ανάγκες 2,5 εκατ. νοικοκυριών
- Με τα αιολικά γλιτώσαμε ποσότητες φυσικού αερίου ισοδύναμες με το 35% της ετήσιας κατανάλωσης, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης τα 4 από τα 9 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως επιδοτήσεις στα νοικοκυριά προήλθαν από τα αιολικά πάρκα.
- Τα αιολικά μας πάρκα εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από 3,8 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα δηλ. από το 74% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα.
- Η εξοικονόμηση αυτή ισοδυναμεί, από άποψης CO2, με 11,5 εκατ. στρέμματα δάσους, φυτεμένα με πάνω από 510 εκατ. δέντρα.
- Κάθε έτος τα αιολικά πάρκα προσφέρουν το 3% των εσόδων τους στην τοπική κοινωνία.Το 2020 (τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τις πληρωμές του ΥΠΕΝ) διέθεσαν 23,5 εκατ. ευρώ στις τοπικές κοινωνίες.
- Τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια με κόστος για τον καταναλωτή 5,5-7,5 φορές χαμηλότερο από το μέσο όρο των τιμών που όρισε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το φυσικό αέριο και 3,5 φορές για το λιγνίτη, κατά την περίοδο του Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023.
Αν λοιπόν πολιτεία και κοινωνία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα παραπάνω οφέλη και να επισπεύσουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για καθαρή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, τότε πραγματικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας ή αλλιώς ιδανικοί αυτόχειρες…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.