Ανοδικά συνεχίζει να κινείται η τιμή του σιταριού, η οποία χθες Τετάρτη κατέγραψε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα της τελευταίας δεκαετίας, της τάξης του 9%, με φόντο την άρνηση της Ρωσίας να ανανεώσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών και τις απειλές της Μόσχας κατά πλοίων που καταπλέουν σε ουκρανικά λιμάνια.

Σιτηρά: Αλμα στις τιμές μετά την κατάρρευση της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο διεύρυναν τα κέρδη, κατά 1,79%, αφού είχαν αυξηθεί κατά 9%, η μεγαλύτερη αύξηση από το 2012.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι όλα τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως πιθανοί φορείς στρατιωτικού φορτίου από σήμερα.

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διατηρούσε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Ανησυχία για τις τιμές

Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας αποτελούν ζωτική αρτηρία για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και ιστορικά μέσα από αυτά πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, ενώ αυτόν τον καιρό εξελίσσεται η συγκομιδή της νέας σοδειάς. Επομένως, το κλείσιμο του διαδρόμου θα μπορούσε να επιβραδύνει τη ροή της επόμενης σοδειάς στην αγορά, προκαλώντας σημαντικές αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό των τροφίμων αυξάνονται και πάλι. Οι τιμές των σιτηρών, μέχρι πρόσφατα, μετριάστηκαν, εν μέρει λόγω της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά το κόστος πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται από σιτάρι, όπως το αλεύρι και τα δημητριακά, συνέχισε να ανεβαίνει. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού ενδέχεται να αυξήσουν και πάλι το κόστος για τους κατασκευαστές τροφίμων.

Η μειωμένη διαθεσιμότητα σιτηρών από την Ουκρανία σημαίνει λιγότερη διαθεσιμότητα για εξαγωγές κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου συγκομιδής στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Dennis Voznesenski, ανώτερος αναλυτής για γεωργικά θέματα του ομίλου Rabobank στο Σίδνεϊ.

“Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει περισσότερα αποθέματα σιτηρών στην Ουκρανία, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες ουκρανικές τιμές, χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για τους Ουκρανούς γεωργικούς παραγωγούς και μικρότερες φυτεύσεις”, είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή