Τα προβλήματα που ταλανίζουν την κινεζική οικονομία από την ασθενή ανάπτυξη, έχει αναγκάσει την Κίνα να στραφεί σε ένα παλιό «γνώριμο»: τον τεχνολογικό κλάδο, τον οποίο από το 2020 τον είχε βάλει στο στόχαστρο θέλοντας να περιορίσει την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών.

Κίνα: Συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα η μεταποίηση τον Ιούλιο

Ο έλεγχος αυτός του Πεκίνου, είχε σαν αποτέλεσμα συνολικά η αξία του τεχνολογικού κλάδου να συρρικνωθεί κατά 1,1 τρισ. δολάρια, σε μια εποχή που να σημειωθεί ήδη κάποιες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες αντιμετώπιζαν προβλήματα από την επίθεση που είχαν εξαπολύσει εναντίον του οι ΗΠΑ.

Όμως οι εποχές και τα δεδομένα αλλάζουν και πλέον η κινεζική κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και στρώνει κόκκινο χαλί στις τεχνολογικές εταιρείες.

Οι τοπικές κυβερνήσεις στην ασιατική χώρα φλερτάρουν με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, με τουλάχιστον πέντε πρόσφατες συμφωνίες για την ανάπτυξη της λεγόμενης «οικονομίας  της πλατφόρμας», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της χθες Κυριακή η South China Morning Post (SCMP).

Η Qihoo 360 με έδρα το Πεκίνο υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την κυβέρνηση της Χανγκζού -έδρα της Alibaba- για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης την περασμένξ Παρασκευή.

Ο κολοσσός τυχερών παιχνιδιών NetEase υπέγραψε μια συνεργασία για τεχνητή νοημοσύνη και esports με την κυβέρνηση της Χανγκζού νωρίτερα τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, ο Γιν Λιν , επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Πεκίνου, δεσμεύτηκε για στήριξη του κλάδου της καταναλωτικής τεχνολογίας σε συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, την Xiaomi και την Kuaishou – έναν βασικό ανταγωνιστή της ByteDance στην αγορά των βίντεο μικρής διάρκειας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο δήμαρχος του Πεκίνου Γιν Γιονγκ Yong διαβεβαίωσε τον απερχόμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Alibaba Ντάνιελ Ζανγκ και τον Λέι Ζουν, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Xiaomi, ότι «η ιδιωτική οικονομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της πρωτεύουσας».

Άλλες πόλεις, όπως το λιμάνι Τιανζούν στα βόρεια της Κίνας και ο τεχνολογικός κόμβος Σενζέν στα νότια, έχουν επίσης σπεύσει να συνάψουν συμφωνίες με τεχνολογικούς κολοσσούς σε έναν καταιγισμό πρόσφατων συμφωνιών, σύμφωνα με την SCMP.

Στις 12 Ιουλίου ο κρατικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της Κίνας επαίνεσε ακόμη και την Alibaba, λέγοντας ότι ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει καταστεί βασικός συντελεστής σε τομείς προτεραιότητας «κλειδιά», όπως η αυτόνομη οδήγηση και η ανάπτυξη ημιαγωγών. Η κίνηση αυτή συνιστά μια αλλαγή στην πολιτική της Κίνας κατά του ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, και των εταιρειών του, όταν επέκρινε το Πεκίνο σε ομιλία του τον Οκτώβριο του 2020.

Το ενδιαφέρον της κινεζικής κυβέρνησης για τις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας έρχεται την ώρα που η οικονομία της προσπαθεί να ανακάμψει μετά τρία χρόνια lockdowns για την πανδημία.

Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες από την Κίνα στέλνουν απογοητευτικά μηνύματα, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να συρρικνώνεται για τέταρτο συναπτό μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα.

Θέλει τόσο απεγνωσμένα να αναζωογονήσει την οικονομία της, που το Πεκίνο έχει ανατρέψει σημαντικές πολιτικές που προώθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τους ρυθμιστικούς περιορισμούς και στον τομέα των ακινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή