Σημαντική ενίσχυση της οργανικής της κερδοφορίας πέτυχε η Εθνική Τράπεζα στο α΄ εξάμηνο του 2023, στηριζόμενη στη διεύρυνση του επιτοκιακού της περιθωρίου και στην αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, τα οργανικά κέρδη μετά φόρων ξεπέρασαν τα 0,5 δισ. ευρώ, με τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 16%.

Μυλωνάς: Στόχος, να καταστεί η Εθνική Τράπεζα «πλατφόρμα συνεργασιών»

Σε γραπτή του δήλωση ο CEO της τράπεζας Παύλος Μύλωνας, σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία διανύει μια ευνοϊκή περίοδο και βρίσκεται σε μία σπάνια οικονομική και πολιτική συγκυρία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι προοπτικές για παγκόσμια ανάκαμψη είναι βελτιωμένες αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ίδιας της ελληνικής οικονομίας είναι φανερά ενισχυμένη – μετά από σκληρή προσπάθεια – ενώ έχει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Όπως τόνισε, «η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή, ο πληθωρισμός μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται έτοιμη να ανακάμψει από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών και τον περιορισμό στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως κινητήριο μοχλό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας να προκαλεί αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα, ο CEO της ΕΤΕ υποστήριξε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράψαμε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, αξιοποιώντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της χώρας καθώς και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τον ισχυρό Ισολογισμό και το επιτυχημένο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της Τράπεζας».

Όπως εξήγησε, «τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους ξεπέρασαν τα 0,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (core RoTE) να υπερβαίνει το 16% και ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα (C:CI) να διαμορφώνεται στο 32%, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση των οργανικών εσόδων μας, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, καθώς και τη σταδιακή ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου».

Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε «την ισχυρή οργανική κερδοφορία μας δημιουργεί σταθερό κεφάλαιο κάθε τρίμηνο, με τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να καταγράφουν αύξηση κατά 80 μ.β. σε τριμηνιαία βάση για δεύτερο συνεχές τρίμηνο και να διαμορφώνονται στο 17,3% και 18,4%, αντίστοιχα».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο ίδιος, «η πλεονάζουσα ρευστότητά μας εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, βασιζόμενη σε μια ισχυρή και σταθερή βάση καταθέσεων, ενώ η καθαρή μας ταμειακή θέση ενισχύεται περαιτέρω, αγγίζοντας τα 7 δισ. ευρώ».

Ο CEO της ΕΤΕ σημείωσε ότι «η υπολειπόμενη έκθεση της Τράπεζας σε Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ανέρχεται σε μόλις 0,3 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις, ενώ η μικρή αύξηση στις καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων κατά το Β΄ τρίμηνο 2023 παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την ανθεκτικότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου μας».

Καταλήγοντας, ο ίδιος τόνισε ότι «με τους οικονομικούς δείκτες να προβλέπουν ισχυρότερη ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το επιτυχημένο πολυετές Πρόγραμμα Μετασχηματισμού μας με στόχο να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας με έναν πιο αποδοτικό και πελατοκεντρικό τρόπο. Ως Τράπεζα Πρώτης Επιλογής, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στηρίζοντας τους πελάτες μας, την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας».

Η πορεία των αποτελεσμάτων

Η ανοδική τάση των καθαρών εσόδων από τόκους διαμορφώθηκε σε +11% σε τριμηνιαία βάση κατά το Β’ τρίμηνο 2023, αντανακλώντας την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που οδήγησε σε περαιτέρω συμπίεση του δανειακού επιτοκιακού περιθωρίου, απορροφώντας το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και ομολογιακών εκδόσεων για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL). Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενισχύθηκε κατά ~40μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες διαμορφώθηκε σε +6% σε τριμηνιαία βάση και αποτυπώνει τον αυξημένο όγκο συναλλαγών κυρίως στη Λιανική Τραπεζική, με αιχμή του δόρατος τις κάρτες, τα συνδυαστικά πακέτα καταθετικών προϊόντων, καθώς και τα επενδυτικά προϊόντα. Αναπροσαρμόζοντας για την αποεπένδυση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 14% ετησίως

Από την άλλη, η συντηρητική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών συνεχίστηκε, με τις δαπάνες προσωπικού και τα γενικά και διοικητικά έξοδα να ενισχύονται μόλις κατά +1% σε ετήσια βάση, παρά τις κλαδικές αυξήσεις μισθών στα τέλη του 2022, καθώς και τις μειωμένες –παρότι υψηλές– πληθωριστικές πιέσεις στο Β΄ τρίμηνο 2022.

Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +3% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αποσβέσεων (+12% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων της Τράπεζας στον τομέα της πληροφορικής

Επιπλέον, το κόστος πιστωτικού κινδύνου παρέμεινε κάτω από τις 70 μ.β. έναντι στόχου περί των ~80 μ.β. που έχει θέσει η τράπεζα για το 2023.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, σε 258 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2023, αντανακλώντας την εντυπωσιακή ενίσχυση των οργανικών κερδών μετά φόρων σε 277 εκατ. ευρώ από 216 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2023.

Στις διεθνείς δραστηριότητες, ο Όμιλος παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας ύψους 12 εκατ. ευρώ το Β’ τρίμηνο 2023 από 14 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2023, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπών εσόδων (1 εκατ. από 11 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2023) που σχεδόν απορροφήθηκε από την αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 12% σε τριμηνιαία βάση και την περιστολή των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις σε 3 εκατ. ευρώ το Β’ τρίμηνο 2023 έναντι 8 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2023.

Σε επίπεδο εξαμήνου, τα κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Καταθέσεις και δάνεια

Οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν σε 1,4 δισ. ευρώ το Β’ τρίμηνο 2023, ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις Εταιρικής Τραπεζικής (+30% σε τριμηνιαία βάση).

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ ετησίως και ανήλθαν σε 27,4 δισ. ευρώ το Β’ τρίμηνο 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους (<1%), αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το Α΄ τρίμηνο 2023.

Η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική το Β΄ εξάμηνο 2023 και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους.

Από την άλλη, οι εγχώριες καταθέσεις επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το Β΄ τρίμηνο 2023 (+2% σε τριμηνιαία βάση), ανακάμπτοντας από την πτώση του Α΄ τριμήνου 2023 που οφειλόταν σε αυξημένες αποπληρωμές δανείων Εταιρικής Τραπεζικής, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων από πελάτες Λιανικής. Σε σύγκριση με τον αρχή του έτους, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1% ή 0,4 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο του Προγράμματος Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) διαμορφώθηκε σε μόλις 1,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2023, μειωμένο περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, με την πλεονάζουσα ρευστότητα να ενισχύεται κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε ~7 δισ. ευρώ

Τα κόκκινα δάνεια

Στην Ελλάδα, τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ, ή μόλις 0,3 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

Η μικρή αύξηση στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων το Β΄ τρίμηνο 2023 παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Οι καθαρές ροές ΜΕΑ ήταν οριακές, μόλις +0,03 δισ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2023.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε σε 5,3% και ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις σε 82,1%

Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 17,3%, με το Συνολικό Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται σε 18,4%.

Η ισχυρή οργανική κερδοφορία ενίσχυσε τον δείκτη CET1 κατά ~80 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε 17,3% το Β’ τρίμηνο 2023.

O δείκτης MREL του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 22,5%, προσεγγίζοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου του 2024 ύψους 22,7%.

Το digital banking

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εμπορική αποτελεσματικότητα και η λειτουργική αποδοτικότητα συνέχισε να βελτιώνεται μέσω του διαρκούς εξορθολογισμού και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών, με το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού να είναι η κινητήρια δύναμη.

Το επόμενο στάδιο της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας είναι η πλήρης αντικατάσταση του συστήματος Βασικών Τραπεζικών Εργασιών (Core Banking System) της, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, η τράπεζα στοχεύει σε συνεργασίες που ενισχύουν την ικανότητά της να δημιουργεί έσοδα από προμήθειες.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκλήρωσε τον Ιούνιο την αγορά ποσοστού 7,5% στην EPSILON NET μαζί με την υπογραφή μίας μακροχρόνιας, αποκλειστικής συμφωνίας συνεργασίας με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα

Αντανακλώντας την επιταχυνόμενη μετάβαση στα ψηφιακά κανάλια, οι εγγεγραμμένοι και οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες των ψηφιακών καναλιών αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση σε 3,8 εκατ. και 2,3 εκατ., αντίστοιχα, ενώ οι πωλήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών εκτοξεύτηκαν σε 1 εκατ. τεμάχια από 0,6 εκατ. το Β’ τρίμηνο 2022.

Ο επιτυχής ψηφιακός μετασχηματισμός της Τράπεζας αποτυπώνεται στα ηγετικά μερίδια αγοράς στην εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση νέων πελατών -digital onboarding- (ιδιώτες: 26%, επιχειρήσεις: 46%), τους μηνιαίους ενεργούς χρήστες (διαδίκτυο: 25%, κινητά: 32%) και τις ψηφιακές πωλήσεις (κάρτες: 61%, καταναλωτικά δάνεια: 35%, ασφάλειες: 54%)

Τέλος, η τράπεζα ενισχύει περαιτέρω τις δυνατότητες και υποδομές της σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG), αξιοποιώντας τις αναδυόμενες ευκαιρίες από την πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και οδηγώντας την αγορά στη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων στον τομέα της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, της απονεμήθηκε το βραβείο Diamond ESG & Social Responsibility «CR Index 2022-23» από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης («Corporate Responsibility Institute’s (CRI)»).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις