Την μερική επαναφορά των κεφαλαιακών ελέγχων εξετάζουν οι ρωσικές αρχές, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την υποχώρηση του ρουβλίου στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρωσία: Πώς θα βάλει φρένο στο ρούβλι που κατρακυλά

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τη Δευτέρα σε συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγικών εταιρειών συζητήθηκε η πρόταση για επιβολή εντολής πώλησης των εσόδων από εξαγωγές.  Δεν ελήφθη κάποια απόφαση, και νέα σύσκεψη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Ακολούθησε η έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στο 12% από 8,5%, καθώς το ρούβλι ξεπέρασε για λίγο το όριο των 100 ρουβλίων ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, οι αναγκαστικές πωλήσεις εσόδων από εξαγωγές μαζί με άλλα μέτρα, όπως η επιβολή ορίων στις τραπεζικές μεταφορές συναλλάγματος, βοήθησαν να ανακοπεί η διολίσθηση του ρουβλίου.

Και σήμερα όμως η οικονομολόγος της Renaissance Capital, Sofya Donets, τονίζει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα, όπως παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα ή υποχρεωτικές πωλήσεις εσόδων από εξαγωγές, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ενισχυθεί το ρούβλι.

Δύσκολη εξίσωση

Όμως με μεγάλο μέρος των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας να έχει ήδη παγώσει λόγω των κυρώσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι απρόθυμοι να παρέμβουν με άμεσο τρόπο στην αγορά συναλλάγματος.

Σε κάθε περίπτωση οι ρωσικές αρχές καλούνται να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι στο Bloomberg, «οι αιτίες της πτώσης του ρουβλίου είναι εγχώριες και έχουν ελάχιστη σχέση με ένα σοκ στο ισοζύγιο κεφαλαίων, το οποίο οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι καταλληλότεροι για να αντιμετωπίσουν». Ως εκ τούτου, «οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα βλάψουν επίσης τις εκκολαπτόμενες αλυσίδες εφοδιασμού που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις».

Τους τελευταίους μήνες οι Ρώσοι εξαγωγείς πωλούν ήδη πάνω από το 80% των εσόδων τους στην αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η Ελβίρα Ναμπιούλινα, διοικήτρια της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις πωλήσεις συναλλάγματος από τους εξαγωγείς, τονίζοντας ότι μόνο το 1% των συνολικών εισοδημάτων παραμένει εκτός της χώρας.

Η πορεία των επιτοκίων

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε πραγματοποιήσει έκτακτη αύξηση επιτοκίων στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Τα επιτόκια είχαν οδηγηθεί στο 20% μετά από μια σειρά έκτακτων αυξήσεων για τη μείωση του πληθωρισμού που είχε φτάσει στο 17,8%, καθώς και για την υπεράσπιση του ρουβλίου στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η τράπεζα μείωσε σταθερά το κόστος δανεισμού στο 7,5% καθώς η ισχυρή πληθωριστική πίεση μειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το μεγάλο παράδοξο για τους ειδικούς της ρωσικής πολιτικής είναι ότι το νόμισμα υποχωρεί παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί. Οι τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals αυξάνονται πέρα από το διεθνώς συμφωνημένο πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, αλλά το ρούβλι υποχώρησε σε έως και 102 ανά δολάριο την Τρίτη.

Τη Δευτέρα το ρούβλι, το οποίο υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται υπό καθεστώς «διαχειριζόμενης διακύμανσης», υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου, μειώνοντας τις απώλειες μόνο μετά την ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή